Łodler Opublikowano 13 Maja 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Witam posiadm piec na ekogroszek oraz miał obecnie pale ekogroszkie i mam problemy takie że mam tryb pracy lato w domu są 2 osoby więc wody idzie mało ciepłej i temperatur pieca mi cały czas rosnie i sie przegrzewa moje parametry pieca to : Kocioł - 24kw z firmy Kraczek Bojler 140l dwupłaszczowy Wentylator RMS 120 Sterownik SK 9000 Parametry Obecnie Ustawione Tryp Praacy - Lato Czas Przemuchu 2 min co 8 sekund Czas podawania - 30 min Moc Dmuchawy- 40 % Moc przedmuchu- 40 % Podajnik w podtrzymaniu- 90 min Temperatura ustawiona na kotle- 50 stopni Temperatura na wode- 42 stopnie i teraz moje pytanie paląc ekogroszkiem czy takie parametry są dobre czy powinny być dobre bede wdzieczny za każde podane parametry które bede lepsze :) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 14 Maja 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 zmień czas przedmuchu- wystarczy raz na godzinę byle żar nie wygasł częste przedmuchy podnoszą temperaturę złoża i powodują przegrzewanie generalnie powinieneś ustawić parametry podtrzymania tak aby kocioł nie wygasł. jak zmniejszysz częstotliwość przedmuchów kontroluj złoże czy nie zacznie być zbyt dużo węgla na palniku, jeśli tak wydłuż przerwy pomiędzy kolejnymi podaniami opału w podtrzymaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek405 Opublikowano 14 Maja 2013 #3 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Witam posiadm piec na ekogroszek oraz miał obecnie pale ekogroszkie i mam problemy takie że mam tryb pracy lato w domu są 2 osoby więc wody idzie mało ciepłej i temperatur pieca mi cały czas rosnie i sie przegrzewa moje parametry pieca to : Kocioł - 24kw z firmy Kraczek Bojler 140l dwupłaszczowy Wentylator RMS 120 Sterownik SK 9000 Parametry Obecnie Ustawione Tryp Praacy - Lato Czas Przemuchu 2 min co 8 sekund Czas podawania - 30 min Moc Dmuchawy- 40 % Moc przedmuchu- 40 % Podajnik w podtrzymaniu- 90 min Temperatura ustawiona na kotle- 50 stopni Temperatura na wode- 42 stopnie i teraz moje pytanie paląc ekogroszkiem czy takie parametry są dobre czy powinny być dobre bede wdzieczny za każde podane parametry które bede lepsze :) Pozdrawiam Witam! Czas podawania masz 30min????!!!!, nie przesypuje?????, może mialeś napisać 30sekund i to byłoby za dużo. Mam inny piec ale czas pod mam 12s, przerwy 25 min dmuchawa 30%. pozdrawiam Marek405 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łodler Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 Czy ktoś mogłby pomóc mi w ustawieniu sterownika na tryb zima ?? Kocioł - 24kw z firmy KraczekBojler 140l dwupłaszczowyWentylator RMS 120Sterownik SK 9000 Opał: ekogroszek Czas PrzemuchuCzas podawania -Moc Dmuchawy-Moc przedmuchu-Podajnik w podtrzymaniu-Temperatura ustawiona na kotle-Temperatura na wode- jakie macie propozycje zeby ustawić bede bardzo wdzieczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.