lazialo Opublikowano 5 Maja 2013 #1 Opublikowano 5 Maja 2013 Witam mam do was 2 pytania: 1.W obecnym bojlerze pojawiła mi sie u góry dziura zakleiłem tą dziure klejem 2 składnikowym co miał wytrzymać cisnienie i temperature , ale niestety nie zdało egzaminu:( muszę kupić nowy bojler ale niewiem jak spuscić ze starego bojlera wodę?? bojler jest poziomo ułozony , zakreciłem doplyw wody do bojlera i prubowałem wypuscic wodę przez zawór bezpieczeństwa ale udaje mi sie za kazdym razem spuscic tylko troszkę wody i musze czekac zeby znowu troszke spuscic :( idzie to jakos przyspieszyc??nim zakleiłem ta dziurke to udało mi się spuscic wode a teraz lipa 2. Jaki bojler kupic bo na allegro są dwupłaszczowe , podwójna Wężownica jakie śa róznice , widziałem na necie że sa grzałki 1.4 2 kw jakie są róznice pomiedzy nimi czy może ktos to wytłumaczyc dzieki
pasik1002 Opublikowano 5 Maja 2013 #2 Opublikowano 5 Maja 2013 zrób zdjęcie to pomożemy jak spuścić wodę. ale z tego co piszesz to wystarczy kurek z ciepłą wodą odkręcić i woda poleci. co do bojlerów to wszystko zależy od ceny płaszczowy lepszy ale droższy grzałka mocniejsza szybciej zagrzeje wodę
lazialo Opublikowano 5 Maja 2013 Autor #3 Opublikowano 5 Maja 2013 przez kran nie idzie spuscic wody bo spuszcza tylko to co jest rurach ale zauwarzyłem ze gdy spuszczam z zaworu bezpieczenstwa to dostaje cisnienia i leci woda z kranu
pasik1002 Opublikowano 5 Maja 2013 #5 Opublikowano 5 Maja 2013 powinien być pod zbiornikiem śrubunek (na dolocie zimnej wody ) odkręć go i woda poleci i otwórz też kran z ciepłą wodą by powietrza dostał
lazialo Opublikowano 5 Maja 2013 Autor #6 Opublikowano 5 Maja 2013 a woda poleci z tego srubunka czy z kranu ??
lazialo Opublikowano 7 Maja 2013 Autor #8 Opublikowano 7 Maja 2013 Witam bojler zakupiony i przygotowany do wymiany tylko mam mały problem bo muszę spuscic wode z całego układu co chyba:( bo posiadam tylko 2 zawory jeden na wlocie do bojlera(fot1) i drugi na na dole za piecem pod pompa (fot2) boje sie że jak je zakrece to woda i tak mi wybije z dołu bojlera (fot 3)czy mam racje?? Mam takie pytanie czy wodę w układzie mam odrazu uzupełnić czy czekać bo za ok 3 miesiace chce wymieniać piec co??
pasik1002 Opublikowano 7 Maja 2013 #9 Opublikowano 7 Maja 2013 tak masz racje proponuje by ten zbiornik podłączył ci hydraulik razem z piecem i powstawiał brakujące rzeczy (naczynie .zawór ,zawór bezpieczeństwa )
lazialo Opublikowano 7 Maja 2013 Autor #10 Opublikowano 7 Maja 2013 Pasik 1002 z tych rzeczy co wymieniłeś to nie mam chyba tylko zaworu zwykłego na dole -zawór bezpieczeńśtwa pod bojlerem mam -naczynie chodzi to przelewowe?? to tez mam ale jak spuszcze cała wode z układu to przecież bojler sam se wymienie co nie??
pasik1002 Opublikowano 7 Maja 2013 #11 Opublikowano 7 Maja 2013 jak już będziesz wymieniał ten bojler to załóż sobie te rzeczy: naczynie przeponowe na zasilaniu zimnej wody zawór spustowy ( nie będzie problemów w przyszłości ze spuszczaniem wody ) zawór odcinający na wężownicy ( jeden masz załóż drugi by w przyszłości nie było trzeb całej wody spuszczać z c.o )
lazialo Opublikowano 7 Maja 2013 Autor #12 Opublikowano 7 Maja 2013 hmm myślałem ze mam wszystko a okazuje się że niemam dzieki bardzo za wyjasnienie
pasik1002 Opublikowano 7 Maja 2013 #13 Opublikowano 7 Maja 2013 jak będziesz wymieniał kocioł to napisz na forum na pewno forumowicze doradzą
lazialo Opublikowano 7 Maja 2013 Autor #14 Opublikowano 7 Maja 2013 no juz na dziale kotły zasypowe zbieram porady:)
lazialo Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #15 Opublikowano 8 Maja 2013 to co mam uzupełnić odrazu cały układ woda??czy taki układ może czekać bez wody ok 3 miesiace?? (sierpien wymiana pieca)
Gość Digitrax Opublikowano 8 Maja 2013 #16 Opublikowano 8 Maja 2013 Poczekaj do sierpnia z instalacją tego bojlera i zrób to za jedną robotą z wymianą KOTŁA
lazialo Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #17 Opublikowano 8 Maja 2013 w bojlerze zrobiła sie dziura naprawiłem i wyskoczyła nastepna dziura wiec nie moga czekać no chyba że mi udostepnisz ciepła wodę do sierpnia??
Gość Digitrax Opublikowano 8 Maja 2013 #18 Opublikowano 8 Maja 2013 To spuść wodę z obiegu podłacz bojler i nie uzupełniaj wody w instalacji CO bo i tak zapewne bedziesz wode uzytkową grzać obecnie prądem.
lazialo Opublikowano 8 Maja 2013 Autor #19 Opublikowano 8 Maja 2013 no tak bede grzac pradem tylko czytałem że podobno jak sie spusci wode z układu to może rdza sie wdać prawda??a szkoda mi kasy na wode i czasu jaki trace na spuszczanie a nie stanie sie nic z układem jak nie bedzie wody przez taki czas??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.