Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bojler

lazialo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do was 2 pytania:

1.W obecnym bojlerze pojawiła mi sie u góry dziura zakleiłem tą dziure klejem 2 składnikowym co miał wytrzymać cisnienie i temperature , ale niestety nie zdało egzaminu:( muszę kupić nowy bojler ale niewiem jak spuscić ze starego bojlera wodę?? bojler jest poziomo ułozony , zakreciłem doplyw wody do bojlera i prubowałem wypuscic wodę przez zawór bezpieczeństwa ale udaje mi sie za kazdym razem spuscic tylko troszkę wody i musze czekac zeby znowu troszke spuscic :( idzie to jakos przyspieszyc??nim zakleiłem ta dziurke to udało mi się spuscic wode a teraz lipa

2. Jaki bojler kupic bo na allegro są dwupłaszczowe , podwójna Wężownica jakie śa róznice , widziałem na necie że sa grzałki 1.4 2 kw jakie są róznice pomiedzy nimi czy może ktos to wytłumaczyc

dzieki

Opublikowano

zrób zdjęcie to pomożemy jak spuścić wodę. ale z tego co piszesz to wystarczy kurek z ciepłą wodą odkręcić i woda poleci.

co do bojlerów to wszystko zależy od ceny

płaszczowy lepszy ale droższy

grzałka mocniejsza szybciej zagrzeje wodę

Opublikowano

przez kran nie idzie spuscic wody bo spuszcza tylko to co jest rurach ale zauwarzyłem ze gdy spuszczam z zaworu bezpieczenstwa to dostaje cisnienia i leci woda z kranu

Opublikowano

Witam bojler zakupiony i przygotowany do wymiany tylko mam mały problem bo muszę spuscic wode z całego układu co chyba:( bo posiadam tylko 2 zawory jeden na wlocie do bojlera(fot1) i drugi na na dole za piecem pod pompa (fot2) boje sie że jak je zakrece to woda i tak mi wybije z dołu bojlera (fot 3)czy mam racje??

Mam takie pytanie czy wodę w układzie mam odrazu uzupełnić czy czekać bo za ok 3 miesiace chce wymieniać piec co??

post-33836-0-21660500-1367923725_thumb.jpg

post-33836-0-70523600-1367924064_thumb.jpg

post-33836-0-37636000-1367924080_thumb.jpg

Opublikowano

tak masz racje proponuje by ten zbiornik podłączył ci hydraulik razem z piecem i powstawiał brakujące rzeczy (naczynie .zawór ,zawór bezpieczeństwa )

Opublikowano

Pasik 1002 z tych rzeczy co wymieniłeś to nie mam chyba tylko zaworu zwykłego na dole

-zawór bezpieczeńśtwa pod bojlerem mam

-naczynie chodzi to przelewowe?? to tez mam

ale jak spuszcze cała wode z układu to przecież bojler sam se wymienie co nie??

Opublikowano

jak już będziesz wymieniał ten bojler to załóż sobie te rzeczy:

naczynie przeponowe na zasilaniu zimnej wody

zawór spustowy ( nie będzie problemów w przyszłości ze spuszczaniem wody )

zawór odcinający na wężownicy ( jeden masz załóż drugi by w przyszłości nie było trzeb całej wody spuszczać z c.o )

Gość Digitrax
Opublikowano

Poczekaj do sierpnia z instalacją tego bojlera i zrób to za jedną robotą z wymianą KOTŁA

Gość Digitrax
Opublikowano

To spuść wodę z obiegu podłacz bojler i nie uzupełniaj wody w instalacji CO bo i tak zapewne bedziesz wode uzytkową grzać obecnie prądem.

Opublikowano

no tak bede grzac pradem

tylko czytałem że podobno jak sie spusci wode z układu to może rdza sie wdać prawda??a szkoda mi kasy na wode i czasu jaki trace na spuszczanie

a nie stanie sie nic z układem jak nie bedzie wody przez taki czas??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.