pawelsko1 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Witajcie ! Mam problem z zaworem 4d. O kilku dni zaniepokoiło mnie to że pomimo przykręcaniu zawor na instalację podawana jest gorąca woda. Zdemontowałem poketło zaworu wraz ze skalą, ale mimo różych pozycji położenia trzpienia zaworu (obracania nim ) temperatura jaka idzie na istalację jest nadal wysoka. Najniższa jaką można było "uzyskać" to 35 stopni. Dlaczego tak sie dzieje? Czy ktoś cos podejrzewa? Pomimo przełączenia w tryp LATO czujnik i termometr za pompą co pokazują nadal temperaturę 35 st. Czy jest mozliwe że zawór został uszkodzony? Dzięki za odpowiedz
Andrzej_M_ Opublikowano 14 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Narysuj nam schemat połączenia tego zaworu cztero drożnego z kotłem, szczególnie zwróć uwagę na położenie pompy CO.
pawelsko1 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wysyłam schemat instalacji. Jeszcze jedno pytanie, teraz zawór jest w takim połozeniu że powrót do pieca jest 68 st a teperatura na piecu urosła do 80 st. Czy zawór w trybie "letnim" ma odcinac całkiem wodę na instalację (na zero ma być)? Nie zagotuje wodę w kotle?
Andrzej_M_ Opublikowano 14 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zawór 4D nie jest zaworem szczelnym, więc pod wpływem grawitacji następuje powolny ruch wody w instalacji. Jeżeli ta temperatura wody jest tylko na termometrach to wydaje mi się, że wszystko jest w porządku. Zaraz za kotłem masz dwa zawory odcinające instalacje CO. Pytanie, gdzie jest podłączona rura bezpieczeństwa i naczynie wzbiorcze ?.
Gość mak Opublikowano 15 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 A ten zawór termostatyczny 3D na powrocie to co reguluje?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.