Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny Problem Z Zaworem 4D - Pomóżcie...

pawelsko1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !

Mam problem z zaworem 4d. O kilku dni zaniepokoiło mnie to że pomimo przykręcaniu zawor na instalację podawana jest gorąca woda.

Zdemontowałem poketło zaworu wraz ze skalą, ale mimo różych pozycji położenia trzpienia zaworu (obracania nim ) temperatura jaka idzie na istalację jest nadal wysoka. Najniższa jaką można było "uzyskać" to 35 stopni.

Dlaczego tak sie dzieje? Czy ktoś cos podejrzewa?

Pomimo przełączenia w tryp LATO czujnik i termometr za pompą co pokazują nadal temperaturę 35 st.

Czy jest mozliwe że zawór został uszkodzony?

Dzięki za odpowiedz

Opublikowano

Wysyłam schemat instalacji.

Jeszcze jedno pytanie, teraz zawór jest w takim połozeniu że powrót do pieca jest 68 st a teperatura na piecu urosła do 80 st.

Czy zawór w trybie "letnim" ma odcinac całkiem wodę na instalację (na zero ma być)?

Nie zagotuje wodę w kotle?

post-35554-0-13979000-1365933837_thumb.jpg

post-35554-0-79664800-1365933844_thumb.jpg

post-35554-0-25321400-1365933851_thumb.jpg

Opublikowano

Zawór 4D nie jest zaworem szczelnym, więc pod wpływem grawitacji następuje powolny ruch wody w instalacji. Jeżeli ta temperatura wody jest tylko na termometrach to wydaje mi się, że wszystko jest w porządku.

Zaraz za kotłem masz dwa zawory odcinające instalacje CO. Pytanie, gdzie jest podłączona rura bezpieczeństwa i naczynie wzbiorcze ?.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.