beniek89 Opublikowano 26 Marca 2013 #1 Opublikowano 26 Marca 2013 Witam Przed sezonem grzewczym wymienilem ponad 15 letniego termeta z otwarta komora spalania. Piec wymienilem na najnowszy termeta : Miniterm Elegance turbo Zamknieta komora spalania itd. I teraz moj problem. Porownalem sobie zuzycia gazu dla obu piecow ..... I moje zaskoczenie ..... Praktycznie takie same rachunki bede mial ... Piec powinien miec wyzsza efektywnosc Zamknieta komora spalania = zalepiona dziura w scianie do doprowadzania powietrza. Czyli cos jest nie tak ...... Z moich obserwacji wynika ze piec grzeje mimo ze kaloryfery sa wszedzie gorace ... Czyli : Mniej wiecej 7-8 minut i wszystkie kaloryfery sa gorace , a on grzeje 20 minut najczesciej i dopiero wtedy sie wylacza. Mieszkanie 36m2 , z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi. Łukasz
Gość mak Opublikowano 26 Marca 2013 #2 Opublikowano 26 Marca 2013 Twoje obserwacje są jak najbardziej prawdziwe. Kocioł z zamkniętą komorą spalania sprawnością nie rózni się od kotła z komorą otwartą. Zużycie gazu powinieneś mieć podobne rachunek trochę niższy bo cena gazu spadła.
beniek89 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 26 Marca 2013 Nowy kociol nie rozni sie sprawnoscia od 15 letniego ? Otwarta komora , w kuchni ciagle mi wialo zimnym powietrzem i ochladzalo mi mieszkanie teraz tego niema. Wiec cos nie halo.
zbychu74 Opublikowano 26 Marca 2013 #4 Opublikowano 26 Marca 2013 Może palić więcej jeżeli źle wyregulowany jest dopływ powietrza do spalania.
beniek89 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 26 Marca 2013 No niby byl koles (serwisant) Bardziej niepokoi mnie to iz kaloryfery nagrzeje w 7-8 minut a pali nieprzerwanie przez okolo 20 .
zbychu74 Opublikowano 26 Marca 2013 #6 Opublikowano 26 Marca 2013 Serwisant serwisantowi nie równy ,uwierz mi.
gersik Opublikowano 26 Marca 2013 #7 Opublikowano 26 Marca 2013 Prawdopodobnie stary kocioł był bez modulacji palnika dlatego grzał krócej ale z większa mocą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.