beniek89 Opublikowano 26 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Witam Przed sezonem grzewczym wymienilem ponad 15 letniego termeta z otwarta komora spalania. Piec wymienilem na najnowszy termeta : Miniterm Elegance turbo Zamknieta komora spalania itd. I teraz moj problem. Porownalem sobie zuzycia gazu dla obu piecow ..... I moje zaskoczenie ..... Praktycznie takie same rachunki bede mial ... Piec powinien miec wyzsza efektywnosc Zamknieta komora spalania = zalepiona dziura w scianie do doprowadzania powietrza. Czyli cos jest nie tak ...... Z moich obserwacji wynika ze piec grzeje mimo ze kaloryfery sa wszedzie gorace ... Czyli : Mniej wiecej 7-8 minut i wszystkie kaloryfery sa gorace , a on grzeje 20 minut najczesciej i dopiero wtedy sie wylacza. Mieszkanie 36m2 , z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi. Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mak Opublikowano 26 Marca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Twoje obserwacje są jak najbardziej prawdziwe. Kocioł z zamkniętą komorą spalania sprawnością nie rózni się od kotła z komorą otwartą. Zużycie gazu powinieneś mieć podobne rachunek trochę niższy bo cena gazu spadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniek89 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Nowy kociol nie rozni sie sprawnoscia od 15 letniego ? Otwarta komora , w kuchni ciagle mi wialo zimnym powietrzem i ochladzalo mi mieszkanie teraz tego niema. Wiec cos nie halo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychu74 Opublikowano 26 Marca 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Może palić więcej jeżeli źle wyregulowany jest dopływ powietrza do spalania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniek89 Opublikowano 26 Marca 2013 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 No niby byl koles (serwisant) Bardziej niepokoi mnie to iz kaloryfery nagrzeje w 7-8 minut a pali nieprzerwanie przez okolo 20 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychu74 Opublikowano 26 Marca 2013 #6 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Serwisant serwisantowi nie równy ,uwierz mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gersik Opublikowano 26 Marca 2013 #7 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Prawdopodobnie stary kocioł był bez modulacji palnika dlatego grzał krócej ale z większa mocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.