domator2013 Opublikowano 12 Marca 2013 #1 Opublikowano 12 Marca 2013 Witam forumowiczów, piszę do Was w chyba nietypowej jak na to forum sprawie. Nie raz i nie dwa byłem na budowie, ale nigdy nie zwróciłem uwagi na następującą kwestie: generalnie, w jakim zakresie średnic nie korzysta się z trojaków i redukcji do wykonania odejścia w instalacjach spawanych. O ile wykonanie odejścia 65/15 jest dla mnie oczywiste, zastanawiam się jak w praktyce to wygląda dla innych średnic. Czy można przyjąć, że jeżeli trzeba użyć więcej niż jednej redukcji na odejściu, to wpala się zamiast tego rurę bezpośrednio w przewód główny ? A czy np zredukowanie przewodu głównego dn25 na dn20 w praktyce wykonuje się z użyciem redukcji czy też bez ?
darecki2308 Opublikowano 12 Marca 2013 #2 Opublikowano 12 Marca 2013 A czy np zredukowanie przewodu głównego dn25 na dn20 w praktyce wykonuje się z użyciem redukcji czy też bez ? Witam a jak można wykonać takie przejście bez redukcji ????? hmm :rolleyes: sam jestem ciekaw :huh: zawsze redukując z mniejszej średnicy na większą używa się redukcji więc w tym wypadku również :)
domator2013 Opublikowano 12 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 12 Marca 2013 Typowej rury instalacyjnej dn15 nie włożysz w dn20, więc jaki problem zetknać i zespawać ? Oczywiście opory na takim polaczeniu będa większe, ale na ile to ma znaczenie w takiej skali ? Czy to jest już fuszerka czy normalna praktyka ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.