makajlu Opublikowano 12 Października 2018 #426 Opublikowano 12 Października 2018 W między czasie zmieniłem granulację opału na orzech II. Drobniejszy węgiel to wyższe temperatury na czopuchu (160-180) przy tych samych ustawieniach kotła. O tym była już nie jedna dyskusja na różnych forach, niczego nowego tu nie odkryłem :) W sumie to dużym problemem w tym kotle przy paleniu węglem o wysokiej wartości opałowej jest duża powierzchnia rusztu. Bez jakiegokolwiek zmniejszania komory, 8kg węgla leży po prostu na samym dnie. A taka ilość węgla 29Mj/kg to w sumie 1000l. wody ogrzanej z 30 do 90 stopni Celsjusza. Żeby trochę "utrudnić" życie na okresy przejściowe poza zmniejszeniem komory szamotem (z lewej i z prawej po 6cm ) wstawiłem małą zjeżdżalnie z blachy żeliwnej. coś na wzór takiej jak w "defro optima ds" lub "mpm ds". Węgiel spala się przed samym palnikiem. Już pięć kg. węgla leży powyżej palnika a przy okresach przejściowych tzw. przepalanie jest do zrobienia niewielką ilością węgla. Rozpalanie też jest prostsze bo przez drzwi popielnika. Węgiel nie koksujący nie zawiesza się. Na razie całość jest w fazie testów, wygląda to wszystko dość obiecująco. Temperatura spalin przy paleniu orzecha 2 wróciła do normy. Mam wrażenie że cały proces spalania jest bardziej stabilny, choć trudno to jednoznacznie stwierdzić ładując bufor bo tam ladomat też reguluje przepływ w zależności od temperatury (chwilowej mocy kotła).
tomdach Opublikowano 31 Stycznia 2019 #427 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Witam, czy da radę zamontować w tym kotle palnik na pellet? Czy jest możliwe zdemontowanie dolnego rusztu, zdemontowanie tych żeliwnych drzwiczek, wycięcie otworu na palnik? Czy lepiej odpuścić temat.
tomdach Opublikowano 3 Lutego 2019 #428 Opublikowano 3 Lutego 2019 Użytkuję ten kocioł już 5 lat, jestem z niego bardzo zadowolony i szkoda mi go wymieniać na nowego na pellet. Chciałbym wyremontować piwnicę i nie będę miał już miejsca na magazynowanie opału. Przerobienie go na pellet rozwiązałoby problem.
makajlu Opublikowano 14 Lutego 2019 #429 Opublikowano 14 Lutego 2019 Dolny ruszt to po prostu żeliwna krata, wyjmuje się bardzo łatwo. Żeliwne drzwiczki trzeba otworzyć maksymalnie i lekko unieść, dolna część zawiasu wyjdzie z zagłębienia. Z palnikiem jest taki problem że musi się zmieścić. Trzeba znaleźć odpowiedni rozmiar. Kotły mają dość dużą powierzchnię wymiennika ciepła, kilka zawirowywaczy i powinien być niezły komplet.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.