pipen33 Opublikowano 20 Stycznia 2012 #1 Opublikowano 20 Stycznia 2012 Witam wszystkich forumowiczów. Starałem się znaleźć informację na te,mat tego kotła ale przyznam, że jestem zielony w temacie palenia bo pierwszy sezon palę w piecu. Proszę was o poradę jak tym piecu palić i czy 25 kW to czasem nie za duż na 120 mkw, choć są grzejniki i okna starego typu a nie mogę osiągnąć wysokich temp. na piecu. Instalacja częściowo przerobiona gdyż była starego typu i wchodziło do niej chyba ze 600 L wody teraz myślę , że ok. 200 . Pls o porady bo już nie mam sił do tego czegoś chyba, że coś źle robię. Cytuj
konopka Opublikowano 21 Stycznia 2012 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Kocioł znacznie przewymiarowany,spokojnie 15kW starczy. Cytuj
pipen33 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2012 wiem , że jest troche za duży ale nie ja go montowałem, a czy można palić w nim mułem lub miałem bo producent pisze, że tylko drzewo albo węgiel ?? czy pellet do tego kotła będzie nadawał ?? Cytuj
konopka Opublikowano 21 Stycznia 2012 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2012 Powiem tak:mam piec UNICA jak na załączonym zdjęciu i palę miałem od góry po niewielkiej doróbce.W twoim Sensorze są kanały boczne więc ta doróbka odpada.Na twoim miejscu spróbowałbym zasypać miałem tak jak zaznaczyłem,aby otwory zaznaczone strzałką były wolne,na wierzch kilka kawałków drewna i ogień.Do rozpalenia musisz lekko uchylić klapę zasypową,jak się dobrze rozpali możesz wrzucić łopatkę węgla i włączyć nadmuch.Palę tak drugą zimę. 1 Cytuj
pipen33 Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2012 Dzięki za pomoc pali się o wiele lepiej dzięki twojej sugestii, ale mam jeszcze jedno pytanie czy nadmuch musi chodzić cały czas bo się dopiero wyłącza po osiągnięciu temp. zadanej co dość długo trwa ok. 1,5 - 2 godz. - temp. zadana 65 C. No i spalanie trochę duże bo obecnie palę węglem (orzech) i na dobę schodzi 4 wiadra 10 L i co 5 godz. temp. spada do 39 -40 C i trzeba dorzucać znowu węgla. Czy da się coś z tym zrobić ?? 1 Cytuj
konopka Opublikowano 8 Lutego 2012 #6 Opublikowano 8 Lutego 2012 Kup na próbę 50kg miału i wymieszaj z węglem.Niestety dmuchawa musi pracować do osiągnięcia temperatury. Cytuj
tqlis Opublikowano 9 Lutego 2012 #7 Opublikowano 9 Lutego 2012 Proponuje przeczytac https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/4389-przerobiony-piec-efekty/page__fromsearch__1 Cytuj
Marcynia Opublikowano 11 Listopada 2019 #8 Opublikowano 11 Listopada 2019 Chciałbym się zapytać to niebieskim kolorem zaznaczone między komorami spalin to ocieplina czy przepływ wody? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi