Ipomea Opublikowano 11 Września 2008 #1 Opublikowano 11 Września 2008 Witam, Nikt nie wypowiedział się na temat firmy Ferrum (wczorajsze pytanie), Ferrum też milczy, więc muszę poważnie zastanowić sie nad alternatywą. Moim problemem jest marny komin - mały przekrój i wysokość, na dodatek kończy się na 1-szym piętrze, a kotłownia na parterze (to stary poniemiecki dom). W kotle FEX-PLUS wyjście spalin jest na górze kotła, więc czopuch miał przechodzić przez strop i na wyższej kondygnacji wchodzić do komina. Kocioł miał być w wersji wyciągowej, bez nadmuchu, ale z wentylatorem wyciągowym (czopuch hybrydowy). To wszystko wynik dyskusji z panem J.O. z Ferrum i jego argumenty wydawały mi się przekonywujace. Jaki inny kocioł na drewno z dolnym spalaniem proponujecie? Będę bardzo wdzięczna za konstruktywne rady. Pozdrawiam Cytuj
and7 Opublikowano 15 Września 2008 #2 Opublikowano 15 Września 2008 Ja też zastanawiałem się nad Fex-em, ale w końcu zdecydowałem się na inny kocioł. W moim przypadku wybór padł na Buderus Logano s111 20kw. Wpłaciłaś już zaliczkę na Fex-a ? Jaki inny kocioł na drewno z dolnym spalaniem proponujecie? Trochę mało info podałaś Moim problemem jest marny komin - mały przekrój i wysokość, na dodatek kończy się na 1-szym piętrze, a kotłownia na parterze (to stary poniemiecki dom) Jaki przekrój i wysokość? Jaką masz powierzchnię do ogrzania, czy dom jest ocieplony, jakie okna itp.? Inaczej trudno będzie coś doradzić. Jeżeli chodzi o kotły z dolnym spalaniem to wszystkie mają duże wymagania odnośnie komina, jeżeli komin jest rzeczywiście za mały to może pomyśl jednak o górnym spalaniu. Pozdrawiam Andrzej Cytuj
Ipomea Opublikowano 15 Września 2008 Autor #3 Opublikowano 15 Września 2008 Witam, Komin ma ok. 6m (ewentualnie możliwość przebicia się w dół do parteru, wtedy +2m), przekrój ok. 15x16cm. Do ogrzania ok. 130m, ale chcielibyśmy w przyszłości zwiększyć do mniej więcej 2x tyle. Dom stary, poniemiecki, z cegły, nieocieplony (i tak zostanie). Dach nieocieplony (na razie). Okna nowe, drewnianie (szyby zespolone). Buderus Logano s111 to chyba na węgiel? Konicznie chcielibyśmy na drewno jako paliwo podstawowe. Na FEX-a zaliczki nie wpłaciłam, sprawa nie jest całkiem przegrana, produkcja FEXa prznosi się w inny region Polski. Ale czy się przeniesie przed zimą ?? Ten wentylator wyciągowy (Czopuch hybrydowy) z Ferrum miał właśnie "zniwelować" nieco te wymagaznia pieca z dolnym spalaniem w stsunku do komina. Wentylator można zastosować z innym piecem. Ale jakim? Jakieś sterowanie do tego? Pozdrawiam Ipomea Cytuj
and7 Opublikowano 16 Września 2008 #4 Opublikowano 16 Września 2008 Buderus Logano s111 to chyba na węgiel? Konicznie chcielibyśmy na drewno jako paliwo podstawowe. Jest też wersja na drewno s111, 32d o mocy 28kw. Od wersji węglowych różni się głównie wielkością komory zasypowej w 32d 63l i większą ilością ceramiki w komorze spalania. Komin ma ok. 6m (ewentualnie możliwość przebicia się w dół do parteru, wtedy +2m), przekrój ok. 15x16cm.Do ogrzania ok. 130m, ale chcielibyśmy w przyszłości zwiększyć do mniej więcej 2x tyle. Dom stary, poniemiecki, z cegły, nieocieplony (i tak zostanie). Moim zdaniem komin zdecydowanie za mały, ze względu na przekrój (szybkie zarastanie komina sadzą) i ze względu na wysokość za mały ciąg. Jeżeli planujesz jeszcze zwiększyć powierzchnię grzania dwukrotnie, to ten komin będzie musiał w przyszłości obsłużyć kocioł o mocy która pozwoli ogrzać 260m nieocieplonego budynku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi