lukaszol1985 Opublikowano 20 Marca 2010 #1 Opublikowano 20 Marca 2010 Witam Na początek chciałbym się przywitać bo jestem nowy na forum, a więc witam wszystkich :) chciałbym abyście mi pomogli w rozwiązaniu problemu z ogrzewaniem mojego mieszkania, a więc che ogrzewać całe mieszkanie za pomocą podkowy w montowanej w kuchnie kaflową do tego były by 3 grzejniki i bojler 80l. z wężownicą wszystko na grawitację z naczyniem wzbiorczym na strychu. Chcę to wszystko zrobić najtańszym kosztem ponieważ jestem na starcie w życiu i nie mam kasy poza tym nie chce podwyższać wartości mieszkania bo już niedługo będzie wykup a jest to mieszkanie PKP. Podkowę może wyspawać mi brat(fanie byłoby jakby ktoś dał jakiś schemat aby była odpowiednia) kuchnie postawi mi znajomy od nowa i wmontuje podkowę( nie jest zdunem ale już kilka kuchni postawił i się trzymają) Załączam teraz schemat swojego mieszkania: bez_tytu_u.bmpPobieranie informacji ... Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o sugestie, oczywiście kuchnia będzie stała tam gdzie stoi. ja to widzę tak: podkowa.bmpPobieranie informacji ... mieszkanie jest ciepłe mimo tego że nie ocieplone i są okna skrzynkowe(sąsiad z dołu pali :) ) wysokość 2.70m Teraz do sedna czy takie rozwiązanie jest możliwe? jak zrobić odpowiednią podkowe? czy dobrze rozplanowałem grzejniki, mam świadomość że grzejniki poyżej podkowy muszą być. co o tym sądzicie? Pozdrawiam Cytuj
adamasz Opublikowano 20 Marca 2010 #2 Opublikowano 20 Marca 2010 Sam miałem taką podkowę na starym mieszkaniu :) - do grzania CWU tylko! Ale najpierw zapamiętaj, żeby obrazki zamieszczać skompresowane (75kB a nie 750) no i żeby dały sie czytać, bo ten z propozycją wykonania wymiennika - nie wchodzi w całości! Przy starym budownictwie (2.70m wys) plus dużo okien, to do ogrzania potrzeba będzie ok. 5kW jak nic (łączna pow. 37,14mkw, to x 80W/mkw = 3kW). No a do tego grzanie wody ze 2kW... Na taką moc zwykła podkowa raczej nie wydoli, i ta kuchnia biedna - do czerwoności fajerki by trzeba wygrzać. Powierzchnia ogrzewalna w mkw powinna mieć ok. 10% mocy przenoszonej w kW (pierwsze przybliżenie). Czyli np. dla podkowy wyspawanej z czarnej rury 1.5" (Dz=0.048m) jako wężownica prostokątna całkowita długość po rowinięciu powinna mieć ponad 3mb! Liczymy to tak: obwód rury o=pi x Dz = 0,1507m powierzchnia S= l x o ale z war. założonych: S= 10% x 5 = 0,5m kw skąd: l = S/o = 3,32m Jak sobie policzysz z wyprowadzeniami końców poza palenisko, to trzeba tej rury będzie 4mb! Spróbuj teraz wyobrazić sobie taką prostokatną 'ślimacznicę' np.2 zwoje o przekroju 35cmx50cm=340cm długości całk. w palenisku kuchni - da się zabudować, ale rozrysuj to w skali np.1:10 (1m=10cm)! I wyślij nam taką kuchnię w przekroju, z zabudowaną wężownicą - inni się też nauczą coś z tego, nie tylko Ty. I nie kombinuj z Paintem, tylko narysuj i zrób fotkę komórą. Lepiej się czyta taki rysunek... A te grzejniki to bardziej bym widział pod oknami, bo stamtąd zimno leci największe - też rozrysuj porządnie i przyślij fotkę! Pozdrawiam, :) Adam Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #3 Opublikowano 21 Marca 2010 hmmm trochę długa ta wężownica... rozmyślałem również nad wyspawaniem paleniska coś takiego: wysokość prawie od samego dołu pieca do prawie samej góry przyjmijmy wysokość 50cm dł.45 szerokość 40cm przestrzeń między ściankami tam gdzie będzie woda ok. 5cm.. do tego wspawany ruszt na wysokości np. 15 cm na dole popielnik u góry palenisko obudować to cegłą szamotową plus kafle z przodu drzwiczki od pieca kaflowego zakręcane u góry nie koniecznie potrzebuje fajerkę tak muślałem na górę dać płytę szamotową później blacha z fajerką tylko dla wyglądu bo gotować na tym nie będę, będzie mi to tylko potrzebne do ogrzania tego mieszkania. Mam świadomość tego że może to nie dogrzewać mieszkania, jednak ja nie lubię przegranych mieszkań, a do chwili gdy nie zostanie zrobione normalne centralne ogrzewanie, piece kaflowe w pokojach zostaną więc wrazie dużych mrozów mogą zostać użyte, normalne centralne będę robił dopiero po wykupie a to może jeszcze potrwać. zależy mi na tym aby nie palić we wszystkich piecach a tylko w jednym. Cytuj
adamasz Opublikowano 21 Marca 2010 #4 Opublikowano 21 Marca 2010 Jeżeli nie będziesz w tym palił pod fajerką do gotowania obiadu, to spoko można wymiennik powiększyć o górną komorę wymiany - przecież tam jest najcieplej :) Czyli skrzynka jak na fotce, ale niższa i z komorą na górze; takie odwrócone U z wlotem 6/4 na dole i takimże wylotem na górze. Rozdział górny jest najlepszy, a dodatkowo łatwo przejdziesz nad futrynami wszelakimi. Jak już zadziała, to można zrobić skosy z płyty g-k, owinąć rury wełną min, i zakryć elegancko. Piec możesz sobie potem wymieniać, a robota włożona w instalację nie będzie zmarnowana. I pamiętaj o zabezpieczeniach - ja bym dał zawór bezp 1,5Bar nad zlewem kuchennym, no i naczynie wzbiorcze z prawdziwego zdarzenia tak 10l wystarczy. Pozdr Adam Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #5 Opublikowano 21 Marca 2010 Witam adamasz Dziś rozmawiałem z ojcem i mnie zjechał że chce takie coś robić, stwierdził że nieekonomiczne i awaryjne. twierdzi że lepiej żeby wstawić jakiś mały kocioł CO z fajerkami u góry, taka pieco kuchnia aby się PKP zbytno nie dowaliło że zrobiłem samowole. Są takie kuchnie tylko problem w tym że mają duże moce np takie: http://www.allegro.pl/item961123466_kociol...ecokuchnia.html Nie wiem czy dobrze obliczam moc kotła ale robię to tak: 40m2 bo w przypadku kotła doszedł by korytarzyk. czyli 40m2 razy 2.70m = 108 108m3 razy 60w = 6480 6480 + 30 procent mocy na bojler = 8424 Czy dobrze obliczyłem że mój piec powinien mieć ok. 8.5KW? Dodam że w przypadku kotła było by 5 grzejników razem z kuchnią(a może w kuchni nie trzeba? ponieważ tam będzie ten kocioł z fajerkami) grzejniki pod oknami razem z głowicami termostatycznymi, pompa cyrkulacyjna, bojler i naczynie wzbiorcze na strychu. Co będzie jeśli przewymiaruje moc kotła? (nienawidze przegrzanego mieszkania) Wiem że kombinuje ale chciałbym zrobić tanio a dobrze. Cytuj
tomus800 Opublikowano 21 Marca 2010 #6 Opublikowano 21 Marca 2010 http://www.allegro.pl/item933852194_wezown...a_lub_lewa.html takie coś ci wystarczy w zupełności daj zdjęcie pieca kiedyś montowałem takie coś te metry to swobodnie ogrzeje Cytuj
tomus800 Opublikowano 21 Marca 2010 #7 Opublikowano 21 Marca 2010 a jak piec do kuchni to moravia 9106 7,5kw wystarcza na 60m lub moravia 9100 Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #8 Opublikowano 21 Marca 2010 Dokładnie taką podkowę mam, prawie nowa. Poprzednik wsadził do pieca kuchennego tą podkowę ale grzał tylko bojler. Niestety najprawdopodobniej przy montażu tej podkowy tak zniszczył piec że nie nadaje się on już do użytku. okleił częściowo ten piec zwykłymi płytkami i używał do poklejenia tego kleju do płytek, gdy ściągnąłem górę to piec praktycznie sam się rozleciał, bym musiał postawić nowy. A co do tej podkowy nie jestem przekonany że ona to uciągnie, dlatego pytam tu na forum. Podkowę chciałem wyspawać samemu z rury grubościennej bo słyszałem że te kupne nie wytrzymują za długo. myślę również nad pieco kuchnią kupną.... dlatego proszę o wypowiedzi na ten temat Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #9 Opublikowano 21 Marca 2010 tomus800 właśnie o coś takiego mi chodzi niestety te co przysłałeś kosztują ok. 3tyś. to są zbyt drogie jak razie na moją kieszeń, szukam coś podobnego lecz tańszego... znalazłem coś takiego: cena 1250zł lecz obawiam się że moc będzie za duża Cytuj
tomus800 Opublikowano 21 Marca 2010 #10 Opublikowano 21 Marca 2010 to może na raty jak zrobic to porządnie myśle ze jak maż zamiar tam już mieszkac na stałe to warto robic wszystko wolniej ale dobrze ja też sie nie miałem kasy wziołem kredyt i nie żałuje samo ogrzewanie bojlera elektrycznie to już prawie rata na piec na pewno mniej opału i.t.d jesteś młody na rozruchu ale jak coś robic to raz a dobrze często na końcu sie okazuje ze ta tania inwestycja pochłonie więcej niż myślisz Cytuj
tomus800 Opublikowano 21 Marca 2010 #11 Opublikowano 21 Marca 2010 15 kw to stanowczo za dużo ja mam moravie 9106 7,5kw i ogrzewam 48m mieszkania o wys 3,20m i starcza w zupełności 15 min i 23stopnie w domu Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #12 Opublikowano 21 Marca 2010 ta moravia bez piekarnika mi się podoba, wydziałem nawet ją w castoramie albo bardzo podobne. Jeśli chodzi o raty to niedługo będę potrzebował kredyt na to mieszkanie, dlatego nic nie mogę brać bo zniszczę sobie zdolność kredytową. A tak nawiasem ile Ci poszło opału na tym piecyku w tą zimę? Cytuj
orzech1976 Opublikowano 21 Marca 2010 #13 Opublikowano 21 Marca 2010 Witam. Ja bym zaproponował coś takiego nieduże i w kuchni można postawić koło mebli kuchennych. U producenta kosztuje ok. 1600 zł moc 8 kw. Dodam, że zakładając pieco-kuchnie, a stawiając kuchnię z wężownicy koszt będzie przybliżony, a oszczędność na opale nieporównywalna. Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #14 Opublikowano 21 Marca 2010 orzech1976 gdzie taką kuchnie można dostać? szukałem już trochę w necie ale na taką się nie napotkałem. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 21 Marca 2010 #15 Opublikowano 21 Marca 2010 Niestety tych kuchenek nie mana internecie, ale podam ci adres do producenta: Szydłowiec Sadek 139 tel. (48) 617 08 36 woj. swiętokrzyskie Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #16 Opublikowano 21 Marca 2010 OK jeśli posiadasz taką to podaj typ, żebym podczas dzwonienia nie musiał tłumaczyć o co mi chodzi, I jeśli użytkujesz to napisz ile Ci ogrzewa? ile opału idzie? co ile trzeba zasypywać? Cytuj
orzech1976 Opublikowano 21 Marca 2010 #17 Opublikowano 21 Marca 2010 Producent wyjścia CO i czopuch umiejscawia na życzenie klienta w miejscach które mu pasują Cytuj
orzech1976 Opublikowano 21 Marca 2010 #18 Opublikowano 21 Marca 2010 lukaszol1985 napisał(a): OK jeśli posiadasz taką to podaj typ, żebym podczas dzwonienia nie musiał tłumaczyć o co mi chodzi, I jeśli użytkujesz to napisz ile Ci ogrzewa? ile opału idzie? co ile trzeba zasypywać? Ja takiej nie posiadam, ale kilka sztuk takich założyłem z tego co wiem ludzie są z nich bardzo zadowoleni ze względu na ekonomiczność, gabaryty i estetyke. Ja te kuchenki brałem ze sklepu i nie znam dokładnej nazwy modelu, ale wystarczy że powiesz na jaką powierzchnie ogrzewaną potrzebujesz i ci doradzą. A skąd jesteś? Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor #19 Opublikowano 21 Marca 2010 zachodniopomorskie więc by trzeba było kurierem wysłać. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 21 Marca 2010 #20 Opublikowano 21 Marca 2010 No to trochę daleko, ale warto bo na naszym polskim rynku nie widziałem takich odpowiedników, a KALVIS jest bardzo drogi ( a rewelacji żadnej nie ma). Odradzam stawianie kuchni kaflowej (bałagan w domu i mizerne efekty ogrzewania) Cytuj
orzech1976 Opublikowano 21 Marca 2010 #21 Opublikowano 21 Marca 2010 lukaszol1985 napisał(a): zachodniopomorskie więc by trzeba było kurierem wysłać. Zadzwoń, zapytaj może wysyłają tam w twoje strony do sklepów Cytuj
tomus800 Opublikowano 23 Marca 2010 #22 Opublikowano 23 Marca 2010 no taka super i też obiad ugotujesz wode do bojlera i grzejniki to starczy ci zupełnie a piec nie wiem jak tam w zime bo mam go od lutego ale puki co to mało pali i szybko grzeje Cytuj
orzech1976 Opublikowano 23 Marca 2010 #23 Opublikowano 23 Marca 2010 I jaką podjąłeś decyzję ??? Cytuj
lukaszol1985 Opublikowano 23 Marca 2010 Autor #24 Opublikowano 23 Marca 2010 Witam. Decyzja w kierunku Twojej propozycji, tylko na razie krucho z kasą, czekam do 29.03 i się rozwiąże czy będę więcej zarabiał, a jak nie to trzeba szukać innej pracy. Na początek myślałem postawić pieco kuchnie z pompą naczyniem wzbiorczym i bojlerem na strychu, zrobić wyjścia na grzejniki a zamontować je później idzie lato więc grzejniki mogą poczekać bo jeszcze mam do wykończenia kuchnie i łazienkę. kolega da mi mały kurs lutowania miedzi więc zrobię to wszystko sam, a jak nie będę czegoś wiedział to popytam tu na forum. Myślę żeby w każdym grzejniku zamontować głowice termostatyczne i darować sobie zawory 4 drożne. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 23 Marca 2010 #25 Opublikowano 23 Marca 2010 Raczej nie stosowałbym zaworów termostatycznych (przy zamknięciu grozi zagotowaniem) tylko zwykłe kulowe lub grzybkowe, a grzejniki o większej pojemności wodnej (aluminiowe, żeliwne) A zawór czterodrożny to raczej do pieców ze sterowaniem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.