Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cyrkulacja,a Viessmann Vitopend 100 Turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, mam zapytanie do bardziej doświadczonych kolegów z forum,odnośnie-czy opłaca się instalować cyrkulacje w nowym domu kupionym od dewlopera,gdzie zamontowano piec VIESSMANN VITOPEND 100 TURBO zamknięta komora spalania WH1B. Dom posiada 2 kondygnacje tj. parter gdzie znajduje się kuchnia,kotłownia razem z małą łazienką. poddasze użytkowe posiada jedną łazienkę. dom jest w szeregu i dla tego odległości górnej łazienki od kotłowni są nie wielkie, chociaż nie są w jednym pionie.

zastanawiam się nad kosztami związanymi z zakupem (bojler 140/ 2 pompy /sterownik/naczynie wyrównawcze/zawór 3 drogowy, itp-tak podpowiedział mi znajomy hydraulik) a potem koszta związane z energią elek.

koszt instalacji to ok 1200-1500 zł ,a koszt 1 kubika wody to ok.8 zł i tu właśnie czy się to zwróci. należy pamiętać też o wymianie urządzeń co jakiś czas- bojler 10 l.anoda 1 rok.pompy 5-6 lat itp.

proszę o podpowiedz. pozdrawiam jacek

na fotce zamieściłem rzut domy gdzie widać górną łazienkę oraz kotłownie. :rolleyes:

post-30730-0-16565900-1309087044_thumb.jpg

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem w czym tak naprawdę tkwi twój problem, z postu wynika że już jakiś kocioł zamontowano (WH1B są w wersji jedno i dwufunkcyjnej - który jest u Ciebie?). Mozesz zdecydować się na kocioł dwufunkcyjny (podgrzewanie cwu przepływowo ) lub kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem. Wybór drugiej opcji nie oznacza ze musisz zakupić urządzenia które wymienił twój "znajomy hydraulik", bo wszystkie poza pompą cyrkulacyjną są częścią kotła. Zestaw kocioł + poddgrzewacz jest w zakupie droższy , oraz wymaga dodatkowych zabezpieczeń po stronie zimnej wody ( zawór bezpieczeństwa, naczynie przeponowe, zawór zwrotny czasem reduktor cisnienia ) ale przy zastosowaniu cyrkulacji daje większy komfort w dostępie do ciepłej wody czego nie zapewnia kocioł dwufunkcyjny. Tak naprawdę to poruszasz tylko część problemu bo nic nie wiemy o CO jakie chcesz wybudować. Czy ma to być ogrzewanie grzejnikowe, czy może podłogowe czy układ mieszany grzejnikowo-podłogowy. Mając wszystkie te dane należało by dobrać kocioł z funkcjami sterownika które obsłużą wymagania.

Opublikowano
  • Autor

witam, problem leży po stronie zamontowanego już przez dewlopera kotła Vitopend 100 Turbo-jest on 2 funkcyjny z komorą zamkniętą gdzie zasila on obecnie 1 funkcja, krany oraz 2 funkcja, ogrzewanie na grzejniki i podłogówkę. w chwili obecnej odbieramy domek i przez to że jest on do wykończenia można pociągnąć dodatkową rurę na cyrkulacje, z tym nie ma problemu. moje zapytanie dotyczyło czy zakup dodatkowych urządzeń-kocioł itd.zwróci się przez okres 8-10 lat.

w to też wliczam oczywiście 2 pompy i energię zużytą przez nie.pozdrawiam jacek

Opublikowano

Do kotła dwufunkcyjnego nie stosuje się cyrkulacji cwu!!! Nie potrafię Ci odpowiedzieć na pytanie czy gdy zakupisz zestaw z podgrzewaczem i zasobnikiem to taki zakup zwróci się w ciągu 8-10 lat w stosunku do ceny kotła dwufunkcyjnego? zestaw kocioł + zasobnik + cyrkulacja cwu to tak jak napisałem wyższy komfort dostępu do ciepłej wody. Wadą kotła dwufunkcyjnego jest dość niska wydajność cwu co praktycznie uniemożliwia korzystanie jednocześnie z więcej jak 1 punktu poboru .W sumie uważam że koszt zużytej energii przez pompę cyrkulacyjną przy odpowiednim sterowaniu jest tak mały że właściwie można go w ogólnym bilansie pominąć. Myśląc przyszłościowo zawsze można dodatkową rurę o średnicy 15 zamontować do wykorzystania w przyszłości na cyrkulację cwu, koszt jest minimalny

Opublikowano
  • Autor

też tak myślę że teraz zamontuję tylko rurkę od cyrkulacji, a jak będę z parę lat wymieniać kocioł to kupię tylko taki jak ja będę chciał, a nie jaki założył dewloper. pozdrawiam