Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

problem polega na tym za mam domek gdzie jest piecyk gazowy z podłączoną instalacją miedzianą, posiadam również piec miałowy, który postanowiłem wstawić do owego domku i podpiąć pod tą sama instalacje co jest piec gazowy. problem mam taki że myślałem że zrobię to na zaworach jednak przecież gaz ma naczynie wyrównawcze zamknięte a miałowiec potrzebuje otwartego obiegu. coś mi świta że takie rzeczy robi sie chyba na wymienniku ciepła ale jak go podłaczyć to nie wiem. załaczam mały obrazek robson.bmp

i tam gdzie jest wymiennik prosiłbym o dokładne wytłumaczenie jaki kupic jak go podłaczyc i czy w tym miejscu. pozatym w punkcje 6 to jest naj wyższy punkt w tej instalacji prawie pod samym stropem i tam sa odpowietrzniki instalacji, i tu jest kolejny problem ponieważ chciałem je wyciąć i przedłużyć rurki z miedzi do góry (ponieważ zrobiłem poddasze mieszkalne) do rozdzielacza i dalej rozprowadzić od rozdzielacze go grzejników z alu-pexa. czy to jest realne MIEDZ i ALU PEX = korozia tak słyszalem proszę o porady z góry dziekuje

Opublikowano

teraz juz wiem jesli chodzi o zapowietrzanie sie grzejników to specjaliści hydraulicy sa aktywni jednak jesli potrzeba pomysleć to jest problem spoko

Opublikowano

Trochę poczytaj forum znajdziesz wszystkie potrzebne informacje i schematy , a na stronie głównej kilka ciekawych artykułów o sposobach połaczenia instalacji w układzie zamknietym z kotłem w układzie otwartym. Na pytanie o połaczenie miedzi z alupex sam sobie odpowiedziałeś. Poza tym na schemacie brak pompy i armatury zabezpieczajacej dla układu zamknietego, pomp i armatury w obiegu kotła na paliwo stałe. Schemat podłączenia wymiennika również znajdziesz w internecie, poz tym w sprzedarzy są gotowe zespoły wymiennika z pompami i armaturą, moze nie najtańsze ale całość przygotowana do montażu. Ze schematu nie wynika jak prowadzone są rury instalacji (brak średnic rur, jakie stopniowanie średnic), z opisu wnioskuje że masz rozprowadzenie górne (punkt 6 najwyższy w instalacji), mógłbyś temat rozwinąć tak jak i podłączenie grzejników na poddaszu. Przy takim prowadzeniu rur jak na schemacie trochę kłopotów sprawia regulacja hydrauliczna układu, trzeba właściwie dobrać nastawy wstepne na zaworach termostatycznych aby wszystkie grzejniki również grzały równomiernie. Odpowietrzniki w instalacji zamknietej proponuję zamontować na grzejnikach.