Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów i zainteresowanych.

Pytanie moje to spalanie w ostatnim miesiącu miału lub ecogroszku.

Chciałbym się dowiedziec bardziej rzetelnych wypowiedzi Ludzi którzy palą w KTMach.

Wiem że jest dużo wypowiedzi na ten temat ale nie ma kąkretnych ilości opału jaki idzie na dobe.Pytam dlatego ponieważ chcę przerobić na tłok własnej kąstrukcji.

Pytanie dotyczy głównie tj.

1 powierzchnia ok.180-200 m2

2 instalacja w miedzi +4d +sterowanie / lub tez bez

3 dom z lat 80

4słabo ocieplony

5 okna plastykowe

5 15 grzejnikow

6 temperatura w domu 21-23*C

Tak to wyglada i chciałbym aby oczywiście kto ma chęć opisał jak to wygląda na obecną chwile u Niego.

Mam nadzieje że każdy napisze ocene rzetelną

Pozdrawiam.

Opublikowano

U mnie KTM 25 kW, ogrzewana powierzchnia domu około 160-180 m2, ściany cegła szczelinówka 25 cm plus styropian 12 cm, dach wełna mineralna 25 cm, dom parterowy z poddaszem mieszkalnym oraz ogrzewany garaż, piwnica nieogrzewana.

W ubiegłym sezonie nie miałem jeszcze całkowicie ocieplonego domu zużyłem od 1 września do kończa okresu grzewczego, (gdzieś do końca kwietnia) 7 ton miału najtańszego jaki udało mi się dostać po 430 zł za tonę.

W tym sezonie palę miałem od ok 25-30 września i do chwili obecnej zużyłem około 3 tony miału tak plus minus 200 kg (oceniam wizualnie gdyż zakupiłem 5 ton i pozostało około 2 tony), czyli średnio około 1 tony na miesiąc z tym że w październiku i listopadzie zużycie było mniejsze w grudniu większe. W domu stała temperatura 24-25 stopni. W tym roku miał jest trochę gorszej jakości, gdyż pozostaje dużo więcej popiołu parametrów miału nie znam, cena w tym sezonie po 460 zł za tonę.