Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądając internet możemy znaleźć różne wersje rozdzielacza do ogrzewania podłogowego. U mnie ogrzewanie będzie wpięte w instalacje z drugim rozdzielaczem na grzejniki, tak więc na podłogówkę trzeba zastosować mieszacz. I teraz pytanie do was czym się różnią poszczególne rozdzielacze:

1.http://allegro.pl/rozdzielacz-kan-seria-77...1351803875.html

2.http://allegro.pl/rozdzielacz-9-mieszajacy...1381062846.html

3.http://allegro.pl/rozdzielacz-9-mieszajacy...1369580819.html

4.http://allegro.pl/teceflex-dwufunkcyjny-ro...1352079995.html

Co do nr1 to nie wiem w jaki sposób w tym rozdzielaczu uzyskujemy zmniejszenie temp. wody do podłogówki, nie mogę nigdzie znaleźć takiej informacji. Gdzie się zmienia temperaturę?

Nr2 i nr 3 są do siebie podobne i za temp. wody w ogrzewaniu podłogowym odpowiada zawór termostatyczny ESBE. Tylko czemu w rozdzielaczu nr2 jest zawór nadmiarowy różnicy ciśnienia i jest połączony pomiędzy górną i dolną belką rozdzielacza? Czy w nr3 też powinno tak być?

Będę miał układ mieszany czyli ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe. Rozdzielacze do obu układów będą w jednym pomieszczeniu, wiec może zamiast dwóch osobnych zastosować rozdzielacz nr4?

Opublikowano

Polecam z załączonego zdjęcia.

1. Mieszanie wodny następuje poprzez zawór termostatyczny 3D firmy ESBE (moim zdaniem najlepsze rozwiązanie)

2. Rotametry na każdym obiegu.

3. Zawory dławiące na każdym obiegu.

4. Nie wymaga instalacji za pompą C.O.

5. Pompa HALM.

6. Zasilanie i powrót znajduje się obok siebie. (proste podejście do zestawu)

7. Zainstalowana tuleja zanurzeniowa np do czujnika temperatury w przypadku wymiany zaworu 3D termostatycznego na sterowany ze sterownika pogodowego.

post-2387-1293482550_thumb.jpg

Opublikowano

Kupione jakiś czas temu dla klienta i obecnie nie jestem w stanie wskazać producenta ;)

Nie mogę także znaleźć w "czeluściach" historii mojej przeglądarki. Może ktoś z forum spotkał się z tym produktem ?

Opublikowano

Witam , to zdjęcie ja zamieściłem kiedyś na forum , ten akurat egzemplarz nasz firma przygotowała do sprzedaży od nowego roku będzie go rozprowadzała firma Prandelli Polska no chyba że zrezygnuje z wyłączności na ten produkt .to będzie dostępny w innych większych hurtowniach instalacyjnych np. Hydrosolar . Jeśli chodzi o zestaw nr 4 to nie tani zestaw ale mogę zapewnić że bardzo dobry i godny polecenia .pozdrawiam

Opublikowano
Polecam z załączonego zdjęcia.

1. Mieszanie wodny następuje poprzez zawór termostatyczny 3D firmy ESBE (moim zdaniem najlepsze rozwiązanie)

2. Rotametry na każdym obiegu.

3. Zawory dławiące na każdym obiegu.

4. Nie wymaga instalacji za pompą C.O.

5. Pompa HALM.

6. Zasilanie i powrót znajduje się obok siebie. (proste podejście do zestawu)

7. Zainstalowana tuleja zanurzeniowa np do czujnika temperatury w przypadku wymiany zaworu 3D termostatycznego na sterowany ze sterownika pogodowego.

Czyli ten zestaw spełnia podstawowe założenia http://allegro.pl/rozdzielacz-7-mieszajacy...1386579124.html

1.tak

2.tak

3.tak

4.tak

5.tak

6.nie

7.brak

post-14504-1293728673_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kupiłem taki rozdzielacz z termostatycznym zaworem mieszającym i pompą:

d07ce1ca3bed1bdf.jpg

W domu będę miał rozdzielacz na 9 obwodów na grzejniki i 6 obwodów z powyższym rozdzielaczem na podłogówkę. Oba rozdzielacze będą znajdować się w jednym pomieszczeniu. Z kotłowni będzie rura miedziana 28 zasilająca oba rozdzielacze. Przy piecu będzie pompa do pchania wody w obieg. Czy jeśli pompa przy piecu nie będzie pracować to pompa przy rozdzielaczu pociągnie sobie wodę? Czy od kotłowni powinny być niezależne rury zasilające każdy rozdzielacz? Wolałbym jednak z jednym obiegiem rurą miedzianą 28 rozdzieloną na dwa rozdzielacze. Czy może się ktoś wypowiedzieć w tej kwestii?

Gość Digitrax
Opublikowano

W tego typu zestawie mieszającym pompa bez problemów pociągnie sobie ciepło z kotła nawet gdy pompa od CO będzie wyłączona. Aby ograniczyć do minimum opory przepływu przez wyłączoną pompę CO zainstaluj na niej bypass z zaworem kulowym lub lepiej klapowym jeżeli pompa co jest w poziomie. Możesz, więc bez obaw instalować jeden obieg główny z rur 28 na oba rozdzielacze.