Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kamen DRX 20 kw - czy ktoś użytkuje ? Mała komora zasypowa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Poszukuje nowy kocioł na drewno !

Znalazłem kocioł Kamen i wydaje mi się dość fajny, dużą sprawność, dobra cena. Myślę że pochylony ruszt będzie lepszy w wypalaniu wsadu. Jednak zastanawia mnie wielkość komory zasypowego, czy nie jest ona za mała. Zależy mi na długiej stałopalności, co najmniej 10 godzin. Jak to jest w rzeczywistości ?

Producent podaje 39 dm3, dla porównania MPM DS WOOD 18 kw ma 70 dm3.

Opublikowano

Sprawność użytkowa 81.94%, pojemność komory niby na 31 kg paliwa ( 39 dm³ )

szerokość 298 mam

głębokość 320 mm 

wysokość 650 mm 

Producent nie podaje zużycia na jednostkę czasu więc się nie policzy. Ale może stałopalność jednego wsadu dociągnie do 5 h.🤔

Opublikowano

Czyli MPM DS WOOD 18 kw byłby lepszym rozwiązaniem dla stałopalności ? A jak to jest z użytkowaniem mpm ? Wiem że jest dużo o tym kotle na forum, ale jest tego tyle że cieżko jest to wszystko ogarnąć, jedni chwalą, jedni narzekają .

Jak to jest tak ogólnie z użytkowaniem ?

Opublikowano

Na podstawie wpisów na forum to można wywnioskować że Mpm jest wdzięcznym kotłem ale dopiero po modyfikacjach ze strony użytkownika. Radzę jednak trochę się przekopać przez wpisy forumowiczów.

Albo dołożyć kasy i nabyć typowy kocioł na holzgaz ( Lignum NG ostatnio był w bardzo atrakcyjnej cenie ).

Opublikowano

Jest na olx lignum ng 20 kw w cenie 9900, więc nie jest źle. Czy to będzie kocioł lepszy nic mpm, kamen ? 

Opublikowano

Bez porównania lepszy.

Ostatnio forumowicz Dominik kupił go w Mora Poznań i jest zadowolony. Znajdź go w wątku o kotłach zgazowujących i śmiało możesz pytać o szczegóły w wiadomościach prywatnych.