Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry. 
Postanowiłam się zwrócić na forum bo nie wiem jak już sobie poradzić z piecem. Z racji braku ekogroszku na rynku zakupiłam węgiel z kopalni Brzeszcze groszek, który został przemielony na ekogroszek. I od tego momentu jest problem. Parametry co chwile zmieniam bo probuje ustawić, a do tego spieki są większe - z ekogroszku był tylko pyłek a teraz jest masakra. Piec pali kilka godzin i gaśnie. Obecne ustawienia 

Temperatura 56

sila nadmuchu 70

przerwa podawania 2 minuty 5 sec

przerwa podtrzymywania 20 minut 

CO 21

CWU 25

Bardso proszę o pomoc. 

IMG-5540.jpg

IMG-5541.jpg

IMG-5544.jpg

IMG-5543.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Siema,

Jak tam, poradziłeś sobie?

Też kupiłem groszek z Brzeszcz i przemieliłem na eko groszek, niestety, żeby się palił, musiałem pogrzebać w ustawieniach dość sporo i nadal nie pali się optymalnie.

Chyba najbardziej decydujące było ustawienie przerwy w podtrzymaniu na 5 minut, inaczej gaśnie.

Moje aktualne ustawienia:

Zadana: 58 stopni,

Czas pracy: 75 sekund,

Czas przerwy: 1 min 30 sek,

Nadmuch: 85%,

Praca w podtrzymaniu: 70 sekund,

Przerwa w podtrzymaniu: 5 minut,

Przedmuch: 80%.

Dopiero się wprowadziłem do tego domu, więc nawet nie wiem jaki to jest piec. Czy ma ktoś jakieś sugestie żeby bardziej optymalnie ustawić sterownik?

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis