Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze sterownikiem G-403-PO2 . Po osiągnięciu temp. nastawionej U0 piec wyłącza się , na wyświetlaczu pojawiają się : pozioma kreska , dwie pionowe i pozioma kreska a następnie cztery kropki i dalej stan wyłączenia ( cztery poziome kreski). Piec trzeba włączyć i powtórnie nacisnąć wybrany tryb pracy....Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem....Proszę o rychłe odpowiedzi bo zima za pasem....

Opublikowano

Dodam tylko ,że po powtórnym włączeniu piec stygnie do temperatury U0-2st (parametr fabryczny) czyli 63st. i normalnie przechodzi do podgrzewania aż do U0 i znów to samo - włączyć , potem nacisnąć A i tak dalej...Jak przegapie ten moment to często piec przekracza temp. 95st. ( wyłączona pompa CO) i zadziała wówczas STB. CO robić , może jakiś reset , tylko jak , może jakaś inna przyczyna? Zachowanie sterownika często przypomina efekt chwilowego braku zasilania, tyle tylko że nie wraca samoistnie do poprzedniego trybu pracy tylko pozostaje w stanie załączenia samej wtyczki do sieci (----)... Piec to Futura Ekono Mini 15kW Cichewicza - ponoć dobry, a sterownik bardzo popularny, dodatkowo dopięty jest sterownik pokojowy auroton 2005 który ostatnio nie wprowadzał w stan blokady G-403-PO2 bo temp. w pokojach nie osiągnęła nastawy oczywiście z wyżej wymienionych powodów ( piec wygasa - nie ma nas w domu). Z góry dziękuję za pomoc...

Opublikowano

Wszedłem w tryb serwisowy by włączyć pompę CWU. Potem ją wyłączyłem - nie była potrzebna bo w domu jeszcze nie mieszkamy. Parametry serwisowe są w tym momencie w/g nastaw fabrycznych , sprawdzałem to dwa razy.....ale sprawdzę jeszcze....Myślałem , że parametr D1 ogranicza tylko możliwość ustawienia U0 przez użytkownika i nie ma wpływu na tego typu usterki bo , analogicznie, gdybym ustawił U0 na 90st. ( fabr. D1 max to 90st.) to też by tak wariował a przecież to temp. z zakresu stosowania. Czyżby było innaczej? Proszę o radę bo dziś temp. w domu 14.25 st, piec zimny i znów rozpalanie....szlak mnie trafia a piecowi to chyba też ,,nie na rękę"...

Opublikowano

To co ci się wyświetla na początku to nie jest np.

AL 1 lub AL 5

Bo skoro się wyłącza to musi mieć powód.

Alarmy i rodzaje masz w instrukcji.

To że rośnie temp. może być powodem zbyt krótki czas podtrzymania U 3 przy małym zapotrzebowaniu

na odbiór ciepła.

Opublikowano
Wszedłem w tryb serwisowy by włączyć pompę CWU. Potem ją wyłączyłem - nie była potrzebna bo w domu jeszcze nie mieszkamy. Parametry serwisowe są w tym momencie w/g nastaw fabrycznych , sprawdzałem to dwa razy.....ale sprawdzę jeszcze....Myślałem , że parametr D1 ogranicza tylko możliwość ustawienia U0 przez użytkownika i nie ma wpływu na tego typu usterki bo , analogicznie, gdybym ustawił U0 na 90st. ( fabr. D1 max to 90st.) to też by tak wariował a przecież to temp. z zakresu stosowania. Czyżby było innaczej? Proszę o radę bo dziś temp. w domu 14.25 st, piec zimny i znów rozpalanie....szlak mnie trafia a piecowi to chyba też ,,nie na rękę"...

Witam.

Sprawdź podłączenie regulatora pokojowego, kocioł pracuje jeżeli styk regulatora jest zwarty.

Jak długo rozgrzewa się kocioł do temp zadanej: Sprawdź ustawienie parametru "c3" , jeżeli ustawiony jest na 5 lub 25 minut (ustawienie fabryczne) wydłuż go, może to być za krótki czas i sterownik rozpoznaje to jako brak opału i wyłącza kocioł, możesz też ustawić "c3"=0 wtedy sprawdzanie wygaśnięcia kotła jest wyłączone.

Pozdrawiam

Opublikowano

Styk regulatora (przekażnika) jest zwarty - sygnalizuje to odpowiedni znaczek na jego wyświetlaczu i jest ciągle zwarty bo temp. w pomieszczeniu mierzona przez ten regulator wynosi np. 16.25 st a nastawa jest na 20st. i nie będzie więcej bo zanim sie rozgrzeje pokój to piec osiągnie to swoje obecne U0 i się wyłączy w sposób opisany wyżej a żeby nagrzać np. ten salon 38m2 to musi być przecież odpowiednio długi czas i co za tym idzie ilość cykli praca -podtrzymanie itd a tu dup i zaś to samo...To cosię wyświetla to właśnie nic z opisanych w instrukcji alarmów...Zaraz, zaraz jak zwarty to pozostaje chyba w blokadzie i piec pracuje na podtrzymaniu - porządkując -sterownik w nie blokuje pieca bo w pokoju jest za zimno czyli piec powinien pracować aż do osiągnięcia temp. nastawionej w pomieszczeniu czyli 20st. a pracuje tylko do osiągnięcia temp. U0 i wtedy wcześniej opisana historia....Jak go uruchomiłem to pracował dobrze przez kilka dni bez regulatota pokojowego potem kilka dni z regulatorem pokojowym też dobrze aż w końcu na regulartorze przyszedł dzień z programem "0" czyli podtrzymanie 7 st. ( nie do końca go dobrze zaprogramowałem) i w piecu wygasło ....Chyba od tego czasu ten problem ale przecięz to chyba nie ma znaczenia...

Opublikowano
Styk regulatora (przekażnika) jest zwarty - sygnalizuje to odpowiedni znaczek na jego wyświetlaczu i jest ciągle zwarty bo temp. w pomieszczeniu mierzona przez ten regulator wynosi np. 16.25 st a nastawa jest na 20st. i nie będzie więcej bo zanim sie rozgrzeje pokój to piec osiągnie to swoje obecne U0 i się wyłączy w sposób opisany wyżej a żeby nagrzać np. ten salon 38m2 to musi być przecież odpowiednio długi czas i co za tym idzie ilość cykli praca -podtrzymanie itd a tu dup i zaś to samo...To cosię wyświetla to właśnie nic z opisanych w instrukcji alarmów...

Parametr "c3" sprawdzałeś.

Może podłączenie elektryczne sterownika, jakiś przewód luźny, tylko dziwne, że jak piszesz zawsze dochodzi do temp zadanej i dup.........

Wcześnie działał dobrze czy od początku nie tak jak trzeba?

Opublikowano

C3 jest fabryczny i na nim na początku działał jak trzeba tj. 10czy 12 dni bez zarzutu - brak dymu w miarę dopalanie....nie wygasał...parę dni było poi 23 st. do dodałem regulator pokojowy i ustawiłem na 20 st. dzien i noc - wa hania temp. w granicach 1 st. dla mnie bajka ....Piec , jak piszę uruchomiony kilkanaście dni temu....Co jest grane...?

Opublikowano

Przykro mi, ale chyba pozostaje serwis......

Co do regulatora pokojowego.....fakt, gdy zwiera to sterownik kotła w blokadzie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Mnie nigdy nie wyświetlił czterech kropek.Komputery się wieszają ba telefony komórkowe mógł i sterownik.

Wiadomo nie chcesz dać sterownika na reklamacje bo kocioł ma grzać.I chcesz jakoś rozwiązać problem

samemu.Myślę że serwis powinien wymienić w takim przypadku sterownik na nowy ale trzeba go uprzedzić.

Żeby go zabrali jak przyjadą na miejsce awarii.

Opublikowano

Dzwoniłem do firmy CHT i po opisie powiedzieli mi że to pewnie awaria modułu wykonawczego i trzeba do serwisu bo tego typu usterki z poziomu użytkownika są nie do usunięcia...A piec teraz hula bo tak go ustawiłem że od kilku godzin nie może przekroczyć 60 st. ( U0 teraz na 70st) i zrobiło sie dość ciepło - 17st. Temp. na piecu rośnie bardzo wolno ok. 1 st na godz. ciekawe co będzie za kilka godzin.....? A tak na marginesie to na wyświetlaczu pieca w momencie osiągnięcia U0 pojawia się to samo co na pompie w momencie jej załączenia - pompa to ALPHA2 z wyświetlaczem czteropolowym - tyle tylko że ona wtedy rysza a piec na odwrót - staje.

Dzięki za porady. Dam znac co będzie dalej...Pozdro...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie po kilkunastu dniach. Zgodnie z obietnicą informuję co zaszło....Po kłopotach z dogadaniem się co do dostarczenia sterownika wkońcu udało się - sterownik dotarł z trzytygodniowym opóźnieniem , już go wymieniłem i na razie pracuje prawidłowo. Stary mam odesłać do Płońska...na własny koszt , bo to tylko - jak mi powiedział serwisant - 11 zł.(!) Przypomne że kocioł na gwarancji. Do tej pory musiałem ratować się skrajnie "ślimaczymi " nastawami aby regulator pokojowy włączył blo zanim będzie na kotle u0. Trochę to chyba niezdrowe dla kociołka i pewno nie ekonomiczne...Pozdro...