Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moderator Unica Sensor 32 Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie szlak trafił mój stary piec. Potrzebujemy pieca na "wszystko" czyli węgiel, miał, drewno itp. Polecono mi ten piec gdyż ma duży otwór zasypowy oraz jest trwały. A jaka jest wasza opinia ?

Acha dzień dobry wszystkim forumowiczom, jestem nowy...

Pozdrawiam

Opublikowano

sam jestem zainteresowany kupnem takiego kotła i zrobiłem wywiad u znajomego instalatora który instaluje kotły Moderatora z Hajnówki, powiedział mi że sam kocioł jest ok. ale ma dosyć spore wymagania co do ciągu kominowego (musi być poprostu dobry), chodzi o to że kocioł ma dużą sprawność i wydłużoną drogę spalin, a co za tym idzie dosyć niską temperaturę spalin na wyjściu co nie jest zdrowe dla tradycyjnych kominów (no chyba że się ma wkład z kwasówki). Ale mam też informację że rusza sprzedaż tego kotła w wersji na rok 2010 (od listopada) i jest on ponoć bardziej przyjazny kominom o słabszym ciągu. Mam zamiar zamówić taki z zastrzeżeniem że ma to być nowy model, z tego co wiem to wnętrze kotła z blachy kotłowej grubości 6mm

Opublikowano

A jednak kupiłem piec z kleczy MCE 36kw V3 gdyż mieszkam niedaleko i był dostępny od ręki. Również z założeniem tego pieca nie czekałem długo gdyż znajomy miał czas. Tylko jeden problem. Palimy wszystkim - drewnem, węglem, miałem... i piec nie może osiągnąć 50 C. Dmuchawa pracuję non stop. Powierzchnia jaką grzeję ten piec to około 300 m2 a rurki instalacji to calówki. Nie wiem jak sterować, ustawić ten piec aby temperatura sięgała 50-55 C

POZDRAWIAM

Opublikowano

Cena zachęcająca, ale zasyp mały, w Moderatorze jednak skośny i duży, łatwiejszy zaladunek i wygodniejszy dostęp do czyszczenia, w nowej wersji też rozprowadzenie powietrza wtórnego wewnątrz kotła, ja jednak zdecyduję się na moderatora bo ich stary patent - rurki w komorze spalania, a nie profil (jak w MCE 36kw) powoduje szybsze osiąganie temperatury na zasilaniu. Mówisz że nie możesz osiągnąć temperatury - napisz co ogrzewasz, dom, halę, garaż....

Pozdrawiam