kierownikszatni Opublikowano 12 Października 2009 #1 Opublikowano 12 Października 2009 Witam serdecznie. Proszę jeśli to możliwe o sprawdzenie schematu instalacji c.o. Dodatkowo interesuje mnie jaka powinna być średnica rury po stronie układu otwartego (między piecem a wymiennikiem). Z góry dziękuję za wszelkie głosy i sugestie. Pzdr Cytuj
Mecenas Opublikowano 12 Października 2009 #2 Opublikowano 12 Października 2009 1) Odpowietrznik po stronie kotłowej niepotrzebny - wystarczy zachować spadek i odpowietrzenie nastąpi przez naczynie przelewowe. 2) Wymiennik ma 1" przyłącze, podobnie pompa i taka też jest minimalna dozwolona średnica dla naczynia otwartego. Dlatego IMHO najrozsądniej jest zrobić cały obwód kotłowy na 1". Cytuj
kierownikszatni Opublikowano 12 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 12 Października 2009 Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: - Jaki zastosować zawór bezpieczeństwa? Chodzi mi o jego wartość ciśnienia - Czy naczynie przeponowe w układzie zamkniętym ma być na 1.5bara jak sugeruje Pan w sklepie czy 2,5? Cytuj
mariuszkdg Opublikowano 23 Października 2009 #4 Opublikowano 23 Października 2009 Zawór bezpieczeństwa proponuje założyć 2,5 lub 3 bary, gdyż instalacja w układzie zamkniętym będzie chodzić na 1,5 bara, ale przy wzroście temperatury może wzrosnąć do 1,8 bara Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi