kaz Opublikowano 13 Lutego 2020 #1 Opublikowano 13 Lutego 2020 Dane z cieplowlasciwie.pl --------------------------------------------------------------- 7,7kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza W "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej -22°C. 3,6kW – przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 0,5°C. 68W/m2 wskaźnik zapotrzebowania na moc --------------------------------------------------------------- Proszę o pomoc w wyborze grzejników i kotła gazowego CO - co wybrać. Ogrzewanie to tylko grzejniki ok. 130 wyliczonych żeberek aluminiowych. Więcej żeberek nie wejdzie mi pod okna - wychodzi ok. 1 żeberko/m2 (ok.85W/m2 - 50/30). Do ogrzania ok.120m2 Grzejniki (wymiana starych 40 letnich aluminiowych): - fondial model B4 BLITZ SUPER B4 CALIDOR SUPER B4 - WULKAN H-500.N.B - G500F - Ferroli Kotły CO - dwu-funkcyjne koniecznie z pogodówką - do +/- 4300 zł. + dodatkowo 10m komin 2 rurowy +/- 1800zł.: - MCR HOME 20/26 - serwisantów 7 - GB022 - serwisantów 5 - Termet Gold plus - serwisantów 3 - Beretta - serwisantów 1 - Ariston - serwisantów 2 Instalatorzy polecają mi dwa pierwsze kotły ale to oni akurat są serwisantami tych kotłów - i większość (nie serwisantów) poleca buderusy. Ja chciałbym raczej Termet z racji wymiennika, dużej modulacji i kosztów ewentualnych napraw. Z tego co wiem to buderusy maja aluminiowe wymienniki i to jest nie bardzo. - zawory termostatyczne (+/- 100zł. szt) do grzejników - jakiej firmy i czy na 1 piętro potrzebne będą o zwiększonym przepływie?. Kocioł CO będzie w piwnicy. Macie może jakieś uwagi, propozycje lub zastrzeżenia? - proszę o poradę co wybrać. Lepiej teraz zapytać niż potem narzekać, że za zimno w chacie.
Jozefg1 Opublikowano 13 Lutego 2020 #2 Opublikowano 13 Lutego 2020 1 godzinę temu, kaz napisał: wychodzi ok. 1 żeberko/m2 (ok.85W/m2 - 50/30). Gdzie takie żeberka alu znalazłeś? Sam chciałbym znaleźć takie... Wszystkie jakie spotkałem miały 105W/ żeberko przy 75*C zasilania co oznacza że dla 55*C zasilania moc jest ~50W, przy niższej jeszcze mniej
kaz Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 13 Lutego 2020 tak mi powiedział instalator - ok. 85W - i on mi zaproponował grzejniki wulkan jak wspomniałem mu, że chciałbym G500F. literówka - nie 50/30 tylko 55/35
Jozefg1 Opublikowano 13 Lutego 2020 #4 Opublikowano 13 Lutego 2020 Ech.... co ja Ci będę tłumaczył, popatrz tylko: https://foxhurt.pl/wulkan-h-500-grzejnik-aluminiowy-diamond-1700-w Dla kotła kondensacyjnego to 2 żebra na 1m2 - wiem bo sam się na to nabrałem
kaz Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 15 Lutego 2020 Ok. sprawa mocy grzejników została wyjaśniona. W takim razie którego producenta grzejników polecilibyście oraz zawory termostatyczne i jaki kocioł (firma) byłby najodpowiedniejszy - najtrwalszy?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.