marcinj69 Opublikowano 4 Lutego 2020 #1 Opublikowano 4 Lutego 2020 Potrzebuję pomocy w doborze pieca, ponieważ to nie moja dziedzina. Hydraulik radzi viessmana, ale głównjie takie robi więc szukam porady i jeżdżę po różnych hurtowniach itp. Przedstawię to co wiem, aby w miarę ułatwić. Dom z podaszem użytkowym. Przygotowana rekuperacja, wełna 30cm na stropie strychu, 18cm grafit na ścianach, pakiet 3 – szybowy. W posadzce około 18/20cm styropianu. Komin Schiedel ceramiczny. Parter – łazienka 1x grzejnik – przy kotłowni Garaż 1x grzejnik (przy kotłowni) Podłogówka 80m2 Pietro: 4 grzejniki 60m2 podlogówki Łazienka na parterze jest przy kotłowni, na pietrzę nad kotłownią, kuchnia oddalona 6/7m. Instalacja przygotowana pod cyrkulację Załączam zdjęcia kotłowni z rozdzielnią na parterze. Na piętrze także rozdzielnia. Docelowo mają mieszkać 4 osoby. Mamy 1 wannę i na dole prysznic, dlatego pewnie będę celować w zbiornik około 140l, aby móc jednocześnie skorzystać ( chyba, że to przesada). Hydraulicy polecają mi głównie 3 piece jednofunkcyjne: Ecocondens Gold Plus 25 Vitodens 100 Buderus GB072 14kw Nie moja dziedzina więc przymknijcie oko, na błędną logikę, która pewnie się pojawi w moich stweirdzeniach. 1) Chciałbym móc sterować temperaturą każdego pomieszczenia osobno 2) Zależy mi na szybkim czasie podgrzania zasobnika 3) Cyrkulacja 4) Proponują mi także czujniki temperatury 5) Do termetu proponują moduł wielostrefowy do rozdzielnia stref (ok. 2500zł) 6) Sterowanie z pokoju temperaturą, lub jakis sterownik do powieszenia w pokoju to takiego sterowania 7) harmonogramowanie ogrzewania wody Teraz pytanie, czy termet to wszystko ma, czy jednak warto iść w coś droższego, np. Vitodens. Jeśli teraz mam dopłącić 1000zł i mieć lepiej, oszczędze gaz, wydajniej będę ogrzewać wodę, łatwiej sterować to tak zrobię, ale potrzebuję jakichś argumentów, Załączam zdjęcia kotłowni. Na piętrze jest także rozdzielnia, taka sama. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.