MirekMD Opublikowano 30 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Witam wszystkim i zwracam się o radę. Planuje wykonać proste ogrzewanie garażu, w założeniu ma być wykorzystywane okazjonalnie, ale w praktyce widzę że spędzam tam dosyć dużo czasu popołudniami i w weekendy. Garaż ma wymiary 6m x 7m i wysokość około 2,5m są dwa duże drewniane okna i nieszczelna brama, w wakacje planuje się tym zająć. Zależy mi na szybkim ogrzaniu pomieszczenia i ochroną przechowywanych rzeczy przed zamarznięciem, obecnie dogrzewam się nagrzewnicą gazowa 10 kW zasilaną z butli LPG, uzyskuje koło 10 - 15 stopni, ale przez wilgoć i tak wydaje się zimno, dodatkowo problemem jest zapach gazu. Mała 3 kW elektryczna nagrzewnica może nagrzać to pomieszczenie do około 10 stopni, ale dzięki temu że powietrze jest suche w garażu jest przyjemniej, problemem jest to nagrzewnica wolno nagrzewa pomieszczenie i musi pracować bez przerwy. Wymyśliłem że w garażu powieszę małą nagrzewnicę wodną zasilaną z gazowego dwufunkcyjnego kotła gazowego z zamkniętą komorą spalania, będę mieć dodatkowo możliwość korzystania z ciepłej wody . Na forum wyczytałem że nagrzewnice wodne pracują w otwartych instalacjach, z kolei piec gazowy znów w zamkniętym układzie. Dodatkowo przez wysokość pomieszczenia jest problem z umieszczeniem zbiornika przelewowego. Może jednak ze względu na stabilną temperaturę wody zasilającą nagrzewnicę może ona pracować w układzie zamkniętym? Wiem że problem może wydawać się śmieszny, ale nie znam się na takich rozwiązaniach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.