Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak ekonomicznie ustawić piec

Hnd1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem posiadaczem pierwszy raz w życiu pieca gazowego a konkretnie De Dietrich MCR Home 20/26 MI. Dom a konkretnie blizniak nowo wybudowany przez dewelopera o powierzchni 80m2 ocieplenie 20cm styropianu oraz 30cm wełny itp. 

Ogrzewanie tylko podłogowe 8 pętli  max 100m w tym jedyny kaloryfer łazienkowy.

Termostat pokojowy HONEYWELL T3 THERMOSTAT

Jakie prawidłowo  powinny być ustawione parametry. Obecnie chodzi tylko C.O i miesieczne zużycie to 180-190m3 gazy co na rachunku jest jakies 350zl. 

Ustawienie pierwszy miesiąc 

Temp zasilania  28 C

Temp pomieszczenia 17 C

Drugi miesiąc 

Temp zasilania 35 C

Temp pomieszczenia 18 C

Zużycia podobne

Czy to nie za duze zuzycie z tego jak czytam fora ludzie maja podobne przy domach o powierzchni 180m2 wliczajac w to C.W.U. u mnie narazie bez poniewaz nie mam takiej potrzeby!

Opublikowano

Wow tyle to ja mam przy nieocieplonej kamiennicy.

Temp.pomieszczen to masz taką na serio ?

Opublikowano

Tak ponieważ tam jeszcze nie mieszkam tylko wykanczam nie potrzebuje większej  temp pozatym dopiero wodociagi ciągną  wodę stąd to pytanie o zużycie gazu??

Opublikowano

Aaaa wszystko jasne. Przy nowym mieszkaniu będzie palił dużo więcej bo musi się osuszyć.

Ustaw tak kocioł by grzały możliwie najdłużej bez wyłączania, tak jest najlepiej.

Opublikowano

Niestety nie znam Twojego kotła, wiem po sobie że kocioł mniej spali przy minimalnej mocy i jak długo grzeje. Inni też to potwierdza.

Opublikowano

Owszem, najlepiej aby szedł jak najdłużej ale z niską mocą. Pamiętaj, że po remontach będzie dużo większą wilgotność w pomieszczeniach, dlatego polecam kupić higrometry i osuszacz powietrza bo jak będzie się utrzymywać duża wilgotność może pojawić się grzyb. 

Opublikowano

zasada prosta zagrzać np do 45 stopni i jak powrót robi się ciepły ma się wyłączyć woda ostygnie i znowu ma się załączyć  a masz termost pokojowyto go wylaczy  albo skryzuj zdlaw troche petle zeby ciepla woda tak szybko nie wracał a moze duzo się kąpiesz

jeszcze powinny byc ustawienia zeby kociol grzal slabo to zmiejsz mu moc zablokuj na co  np na 4 kw na ta powierzchnie starczy

a ciepla wode cwu  nie blokuj albo delikatnie bo taka moc bedzie potrzebował prawie max na zagrzanie wody na bierzaco  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.