Hnd1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam, jestem posiadaczem pierwszy raz w życiu pieca gazowego a konkretnie De Dietrich MCR Home 20/26 MI. Dom a konkretnie blizniak nowo wybudowany przez dewelopera o powierzchni 80m2 ocieplenie 20cm styropianu oraz 30cm wełny itp. Ogrzewanie tylko podłogowe 8 pętli max 100m w tym jedyny kaloryfer łazienkowy. Termostat pokojowy HONEYWELL T3 THERMOSTAT Jakie prawidłowo powinny być ustawione parametry. Obecnie chodzi tylko C.O i miesieczne zużycie to 180-190m3 gazy co na rachunku jest jakies 350zl. Ustawienie pierwszy miesiąc Temp zasilania 28 C Temp pomieszczenia 17 C Drugi miesiąc Temp zasilania 35 C Temp pomieszczenia 18 C Zużycia podobne Czy to nie za duze zuzycie z tego jak czytam fora ludzie maja podobne przy domach o powierzchni 180m2 wliczajac w to C.W.U. u mnie narazie bez poniewaz nie mam takiej potrzeby!
Ksieciunio Opublikowano 6 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wow tyle to ja mam przy nieocieplonej kamiennicy. Temp.pomieszczen to masz taką na serio ?
Hnd1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tak ponieważ tam jeszcze nie mieszkam tylko wykanczam nie potrzebuje większej temp pozatym dopiero wodociagi ciągną wodę stąd to pytanie o zużycie gazu??
Ksieciunio Opublikowano 6 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Aaaa wszystko jasne. Przy nowym mieszkaniu będzie palił dużo więcej bo musi się osuszyć. Ustaw tak kocioł by grzały możliwie najdłużej bez wyłączania, tak jest najlepiej.
Hnd1 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ok powiedz tylko jaka jest przy tym zasada? Czym mam sie sugerowac?
Ksieciunio Opublikowano 6 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Niestety nie znam Twojego kotła, wiem po sobie że kocioł mniej spali przy minimalnej mocy i jak długo grzeje. Inni też to potwierdza.
Denddalf Opublikowano 9 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Owszem, najlepiej aby szedł jak najdłużej ale z niską mocą. Pamiętaj, że po remontach będzie dużo większą wilgotność w pomieszczeniach, dlatego polecam kupić higrometry i osuszacz powietrza bo jak będzie się utrzymywać duża wilgotność może pojawić się grzyb.
artput Opublikowano 10 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 10 Stycznia 2020 zasada prosta zagrzać np do 45 stopni i jak powrót robi się ciepły ma się wyłączyć woda ostygnie i znowu ma się załączyć a masz termost pokojowyto go wylaczy albo skryzuj zdlaw troche petle zeby ciepla woda tak szybko nie wracał a moze duzo się kąpiesz jeszcze powinny byc ustawienia zeby kociol grzal slabo to zmiejsz mu moc zablokuj na co np na 4 kw na ta powierzchnie starczy a ciepla wode cwu nie blokuj albo delikatnie bo taka moc bedzie potrzebował prawie max na zagrzanie wody na bierzaco
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.