Skocz do zawartości
IGNOROWANY

De18kw ustawienia

User180585

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Posiadam piec defro 18 kw komputer do niego to Dk system classic v2. Ustawienia jakie mam to: Podawanie 5 sek Pauza 72 sek Nadmuch 50% Temperatura 55° Piec ładnie wypala jednak ciężko by długo był na podtrzymaniu oraz długo to nagrzewa. Proszę o pomoc.

Opublikowano

Witam

Ustawiles mala moc (podawanie/przerwa), dlatego tez po przejsciu z podtrzymania do pracy tak dlugo trwa dojscie do zadanej

Co do podtrzymania i temp. 55, , przy takiej temp.wody glowice na kaloryferach moga byc non stop otwarte aby w pomieszczeniu bylo non stop np. 22-23 stopnie

Ustaw temp. Na 60 i zobacz czy kociol jest w ogole w stanie dojsc do tej temperatury, bo np. Okaze sie ze ze osiagnie maks 58, w tym przypadku bez sensu jest wchodzenie w podtrzymanie, efektywniej wykorzystasz paliwo przy pracy ciaglej

Pytanie tez czy masz glowice czy zawory kulowe ?????

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrozumialen koncepcje twojego ogrzewania

W kazdym pomieszczeniu masz termostat, to pytanie co ten termostat wylancza lub wlancza, kazdy termostat ma ta same mozliwosci ile tych termostatow jest w sumie ???

Ile masz petli

Ile pomp

Czy kociol ma zabezbieczeni powrotu

Opublikowano

Termostat wyłącza grzanie podłogi  pomieszczenia jak zostanie osiągnięta daną temperatura. Są 3 pompy jedną na ciepłą wodę i dwie na pomieszczenia termostatow łącznie 10. Zabezpieczenie powrotu jak to wygląda? 

Mam jeszcze zamiast zbiornika wyrownawczego zbiornik w którym utrzymuje 1.5 tam.

Opublikowano
9 godzin temu, User180585 napisał:

Ustawienia jakie mam to: Podawanie 5 sek Pauza 72 sek Nadmuch 50% Temperatura 55°

Masz ustawioną za małą moc kotła - ustaw na 1:8 (max 1:9) na dzisiejszą pogodę i stosownie do dawki paliwa ustaw powietrze klapką.

Czyli: podawanie 8 sek, pauza 40 sek , klapka na wentylatorze tak aby została przerwa około 1,5 cm

Poczekaj aż się ustabilizuje i sprawdź temperaturę czopucha, powinno dać się położyć rękę.

Opublikowano

Kolega powinien przemyslec koncepcje sterowania

Sa 2 pompy

Termostatow sterujacych tymi 2 pompami 10 sztuk.

Sterownik dk jesli dobrze pamietam to zwykly sterownik dwustanowy

Przypuszczam ze kolega zalewa kociol zimna woda z podlogowki

Jak wspomnial wyzej kolega mozna podkrecic moc,

ale ja zaczalbym od podniesienia temp. i przyjrzal sie temu sterowaniu tymi pompami

Pytanie

Jesli w pokoju 1 ustawie temp. 23

A w pokoju 24

A oba pokoje sa na 1 pompie podlaczone do 1 rozdzielacza to co decyduje o tym ze woda plynie do danej petli (danego pokoju) , masz osobne zawory rtl na kazdy ????

Opublikowano
1 godzinę temu, Jozefg1 napisał:

Masz ustawioną za małą moc kotła - ustaw na 1:8 (max 1:9) na dzisiejszą pogodę i stosownie do dawki paliwa ustaw powietrze klapką.

Czyli: podawanie 8 sek, pauza 40 sek , klapka na wentylatorze tak aby została przerwa około 1,5 cm

Poczekaj aż się ustabilizuje i sprawdź temperaturę czopucha, powinno dać się położyć rękę.

A jaka ma być moc dmuchawy?. Teraz przy tych ustawieniach co wspomniałem to nie ma spiekow tylko sam popiół. 

Opublikowano

Daj wiecej powietrza

Albo wydluz przerwe np 60 ale to bedzie mniejsza moc

Opublikowano
3 godziny temu, User180585 napisał:

A jaka ma być moc dmuchawy?

Sterownik dk jest tak zrobiony że należy w ustawieniach wyłączyć regulację a regulować przesłonką na wentylatorze

Opublikowano
23 godziny temu, Jozefg1 napisał:

Teraz aktualnie mam ustawienia

Podawanie 8 sek 

Pauza 75 sek

Nadmuchu 50%

Super dopalal i fajnie dogrzewa.

Coś zmienić jeszcze?

Bo wg Pana pauza powinna być 40.

Ile powinno iść Eko na mieszkanie 170 metrów

Opublikowano

Jeżeli jest dobrze to nie - 

Obserwować jak wygląda popiół i jaka temperatura spalin - stosownie do wyniku obserwacji podregulować szczelinę na wentylatorze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.