Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stukanie w rurach przy uruchamianiu kotła

Patryk1985

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piec jest kondensacyjny nadmienię tylko że w ubiegłym roku nie było tych problemów zaczynają się teraz gdy po nocy piec załączy się automatycznie po chwili uruchomi się pompa i zaczyna mocno pukać tak jakby woda kapała z rur później pompa na chwilę się wyłączy przestaje pukać znowu się załączy kolejne pukanie i tak jakies 3 minuty bardzo głośno aż się uspokoi i piec nagrzewa grzejniki do żądanej temperatury. Jest absolutna cisza jest łatwo zauważyć w którym momencie zaczyna te tym momencie zaczyna te pukanie i po chwili wyłącza.

Opublikowano

Stukanie może występować w momencie zmiany temperatury rur czyli podczas nagrzewania.

Wynika to z rozszerzalności cieplnej , długie rury przechodzące przez ściany potrafią 'stukać'  dość głośno.

Ja mam to u siebie na jednym grzejniku podłączonym długimi stalowymi rurami

Opublikowano

Rozumieniem tylko w tamtym roku opalalem cały poprzedni  rok I nie było problemu.Problem pojawił się teraz nie wiem co może być przyczyną bo fakt grzejnik jest połączony z innym grzejnikiem rurą około 1,5 metra 

Opublikowano

Jeśli to nowy dom, to występuje prawdopodobieństwo iż dom osiadł i zmienił się rozkład naprężeń. Pozdrawiam Hermogenes

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 10.12.2019 o 07:27, Patryk1985 napisał:

Piec jest kondensacyjny nadmienię tylko że w ubiegłym roku nie było tych problemów zaczynają się teraz gdy po nocy piec załączy się automatycznie po chwili uruchomi się pompa i zaczyna mocno pukać tak jakby woda kapała z rur później pompa na chwilę się wyłączy przestaje pukać znowu się załączy kolejne pukanie i tak jakies 3 minuty bardzo głośno aż się uspokoi i piec nagrzewa grzejniki do żądanej temperatury. Jest absolutna cisza jest łatwo zauważyć w którym momencie zaczyna te tym momencie zaczyna te pukanie i po chwili wyłącza.

masz na instalacji kulke ten zawor przy pompe zeby instalacja grawitacyjnie grzała jak pompa nawali to leci grawitacja 

i jak pompe masz ustawiona nie jest ma maxa 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.