Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rosnące ciśnienie w instalacji CO na zimnej instalacji

Przemkovs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dziwny przypadek. Od jakiegoś czasu zaczęły mi się dziać dziwne rzeczy z instalacją CO. Mianowicie nawet na zimnej instalacji dosyć mocno rośnie mi ciśnienie w instalacji (do około 1,7bar). Po rozpaleniu i rozgrzaniu pieca ciśnienie wzrasta do ponad 2 bar i w konsekwencji działa zawór bezpieczeństwa. Próbowałem upuścić wodę z instalacji żeby zmniejszyć ciśnienie, ale po kilkudziesięciu minutach ono znów rośnie. Czy winne może być urządzenie wzbiorcze? Spuściłem też wodę z instalacji i napompowałem je do 1,5 bar, jednak sytuacja nie uległa poprawie.

Dziękuję za pomoc

Opublikowano

Masz dwa miejsca do sprawdzenia. 1 zawór od napełniania 2 wężownica od CWU jeśli takową posiadasz. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Wężownica posiadam wbudowaną w bojlerze. Czyli naczynie wzbiorcze Twoim zdaniem odpada? Zawór do napełniania mam podwójny więc ten element raczej bym odpuścił. Jeszcze jedna kwestia, ciśnienie nie wzrasta zawsze do tej samej wartości po upuszczeniu wody - waha się w granicach 1,6 - 1,8bar (na zimnej instalacji). Instalacja ma około 6 lat więc za stara nie jest.

Opublikowano

Zamknij dopływ zimnej wody do bojlera.

Opublikowano

Wodę masz swoją czy z wodociągów i jakie tam ciśnienie, wcześniej napisałeś że otwiera ZB. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

ZB otwiera jak nagrzeję piec do około 55 stopni mniej więcej tylko tutaj też nie ma reguły, bo nawet jak będę utrzymywał niższą temperaturę, ale przez cały dzień to też ciśnienie wzrośnie tak, że zadziała zawór bezpieczeństwa. Wodę mam z wodociągów (nie wiem jakie ciśnienie).

Opublikowano

Ciśnie by ci rosło na instalacji jeśli masz uszkodzona wężownice w bojlerze. Woda która dobija bojler zimna woda przedostaje się przez wężownice do obiegu CO. Jeśli wężownica jest ok to może masz jakiś zawór schladzajacy który się zawiesił na dobijaniu wody i tak dobija Ci instalacje 

Opublikowano

Ja jestem obecnie w pracy i nie mam dostępu, ale zleciłem tacie zamknięcie zaworu (zamknął ten powrotny z wężownicy) i po upuszczeniu wody z instalacji ciśnienie nie drgnęło od ponad godziny. Jeszcze odpali piec i zobaczymy czy wtedy coś się zmieni. Czyli przy takich objawach raczej wężownica?

Opublikowano

Raczej tak. 

Opublikowano

Jaki masz kocioł? 

Opublikowano

Jakie masz max ciśnienie robocze na tym kotle? 

Opublikowano

To pewnie masz max ciśnienie robocze 1.5bar i tego nie przekraczaj 

Opublikowano

Sprawdziłem, max ciśnienie kotła to 2 bary. Ale co ciekawe, przez noc przy otwartych wszystkich zaworach, ciśnienie w instalacji nie zmieniło się (pozostało 1 bar jak wcześniej było ustawione). Podczas wczorajszego palenia miałem 1,9 bar (przed paleniem ustawiłem na 1 bar). Dziwne, bo wcześniej nawet na zimnej instalacji ciśnienie mi rosło.

Opublikowano

"Proszę jeździć obserwować" w razie czego wiesz gdzie szukać.Trochę duży przyrost upuść trochę wody jak spadnie na zimnej poniżej 1 bara, to trzeba dobić powietrza pod membranę, najlepiej na zdjętym naczyniu jeśli jest taka możliwość. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Może zawór był słabo dociągnięty. W zakładce wróżby mam wypalony monitor. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Jeśli na zimnym kotle ciśnienie nie rośnie tylko gdy jest odpalony to raczej wina naczynia przeponowego 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.