Skocz do zawartości
IGNOROWANY

USTAWIENIA ZAWORU WBUDOWANEGO1

kam09

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Od niedawna jestem użytkownikiem kotła DefroBioSlim10kw.Kotlowna wyposażona jest w CWU 120L,zawór 4D z słownikiem Afriso ktory steruje 2 pompami:pompa grzejnikowa i pompa podlogowa z zaworem termostatycznym 20-42C.Pompa podłogowe podpięta jako wyjście dodatkowe 1.Ochrona powrotu załączona.Dzisiaj przy zadanej zaworu 4D 42C kocioł momentalnie wskoczył na 66 wytracaja lat powrót A później dążył do zabezpieczenia powrotu wychladzajac temp zadana.Poprostu dostał kopa gorącej wody.Co może być przyczyną?Nie mam pompy przewalowej i leci na grawitacji.

Opublikowano

Jaka jest temperatura zadana na kotle? Pompy pracują non stop, czy są wyłączane od termostatu pokojowego?

To co opisujesz to jest normalne zachowanie 4d, który nie powinien być instalowany w kotle na pellet. 

Opublikowano

65 temp zadana.Na ten moment załączenie pompy CO 45C(grzejniki)Pracuje non stop dopoki temp.kotla nie spadnie ponizej 45.Pompa podlogowa z termostatem startuje od 28.Czujnik zamontowany ok.40cm za trojnikiem.Po osiągnięciu temp.na termostacie pompy są wylaczenie.Mozna nastawić bez termostatu i pracują dalej.Problem dotyczy pracy zaworu 4D i ochrony powrotu.brak stabilizacji pracy kotla

Opublikowano

Dlatego do takiego prowadzenia kotła pelletowego zawór 4d się nie nadaje. Nie jesteś jedyny, który ma z tym problem

Opublikowano

Widocznie grawitacja to za mało trzeba będzie założyć pompke kotlowa. 

Zrób schetam bo tak to wróżenie z fusów. 

Opublikowano

Dzisiaj dzwoniłem do Techa i gościo posprawdzal w emodul ustawienia po zalogowaniu sie na moje konto.Wylaczyl ochronę powrotu i kazał obserwować piec przez 24H.Zawor4D nie dobija do tetemperatury kocioł bez większego problemu uzyskuje temperaturę żądaną powrót nawet 57C ale cały czas kręci zaworem 4D i jest w granicach 30-40 C pozniej ladnie wskakuje do temperatury jednak powrot drastycznie spada wychladzajac kociol i po 15 min czuwania odpala na nowo.Jak myślicie jaki koszt pompy obiegowej?Bo każdy mi doradza żeby ja dolozyc.Czy może iść do sklepu i niech robiła w ramach gwarancji?

Opublikowano

Wątpię że zrobią ci w ramach gwarancji. Nigdzie w schemacie od producenta nie masz tej pompy ujentej. A chcą żeby powrót był dogrzany trochę to absurdalne 

Opublikowano

Chodzi o to że jeżeli kocioł będzie dobrze dogrzany powiedzmy 75C powrót w granicach 65C zawór 4D 45C będzie miał zgromadzona ciepło wodę do dyspozycji A kocioł nie będzie tracił swojej temperatury.Dlatego powrót jest tak ważny i jest on wymagany do uzyskania gwarancji.Chyba wylacze PID i spróbuje niech popracuje dłużej na podtrzymaniu

Opublikowano

Chyba zapominasz o korozji niskotemperatirowej. Po to producent zaleca max temperaturę powrótu o 10° mniejsza od temperatury na kotle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.