Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł z podajnikiem Zenmar

zenko63

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z kotłem firmy Zenmar,problem z tym kotłem jest taki po rozpaleniu kotła kocioł grzeje około parunastu godzin i gaśnie.Jest to kocioł z podajnikiem ślimakowym ma sterownik ST-37 RS ,do tego sterownika mam podpięty regulator pokojowy bezprzewodowy firmy tech.Mam  na kotle zamontowany zawór czterodrogowy .Mam ustawione takie parametry na sterowniku ST-37 RS:

czas pracy-7 sekund

czas przerwy-28 sekund

siła  nadmuchu-20 %

praca w podtrzymaniu 10 sekund

przerwa w podtrzymaniu - 8minut

moc przedmuchu - 35%

temperatura zadana 65 stopni . Opał ma wartość kaloryczną 29 MGJ . Kocioł ten ogrzewa 63 metry kwadratowe.W instrukcji kotła jest napisane że kocioł ten może ogrzać pomieszczenie od 50 do 150 metrów kwadratowych. Na zaworach są zamontowane zawory termostatyczne.Bardzo proszę o wyjaśnienie problemu.

Opublikowano

To znaczy przechodzi w podtrzymanie czy wygasa całkowicie?

Opublikowano

Po dogrzaniu pomieszczenia przechodzi w stan podtrzymania. Po spadku temperatury w pomieszczeniu zaczyna grzać,po dogrzaniu przechodzi w stan podtrzymania i tak w kółko aż wygaśnie.

Opublikowano

Masz w pracy 1:4 czyli sporo, ja u siebie ustawiłem 1:9 i jest dobrze ale mam palnik większy i musiałem z mocą zejść

Przerwę w podtrzymaniu masz 10 minut , to nie jest dużo . 

Możliwe że masz węgiel który spala się bardzo szybko, spróbuj zmniejszyć  np do 8 minut

I zmniejsz nadmuch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.