zenko63 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam mam problem z kotłem firmy Zenmar,problem z tym kotłem jest taki po rozpaleniu kotła kocioł grzeje około parunastu godzin i gaśnie.Jest to kocioł z podajnikiem ślimakowym ma sterownik ST-37 RS ,do tego sterownika mam podpięty regulator pokojowy bezprzewodowy firmy tech.Mam na kotle zamontowany zawór czterodrogowy .Mam ustawione takie parametry na sterowniku ST-37 RS: czas pracy-7 sekund czas przerwy-28 sekund siła nadmuchu-20 % praca w podtrzymaniu 10 sekund przerwa w podtrzymaniu - 8minut moc przedmuchu - 35% temperatura zadana 65 stopni . Opał ma wartość kaloryczną 29 MGJ . Kocioł ten ogrzewa 63 metry kwadratowe.W instrukcji kotła jest napisane że kocioł ten może ogrzać pomieszczenie od 50 do 150 metrów kwadratowych. Na zaworach są zamontowane zawory termostatyczne.Bardzo proszę o wyjaśnienie problemu.
Jozefg1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2019 To znaczy przechodzi w podtrzymanie czy wygasa całkowicie?
zenko63 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Po dogrzaniu pomieszczenia przechodzi w stan podtrzymania. Po spadku temperatury w pomieszczeniu zaczyna grzać,po dogrzaniu przechodzi w stan podtrzymania i tak w kółko aż wygaśnie.
Jozefg1 Opublikowano 3 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Masz w pracy 1:4 czyli sporo, ja u siebie ustawiłem 1:9 i jest dobrze ale mam palnik większy i musiałem z mocą zejść Przerwę w podtrzymaniu masz 10 minut , to nie jest dużo . Możliwe że masz węgiel który spala się bardzo szybko, spróbuj zmniejszyć np do 8 minut I zmniejsz nadmuch
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.