Moniaaaaa Opublikowano 2 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Witam, Właśnie zaczynam pierwszy sezon z piecem na ekogroszek z podajnikiem firmy Walendowscy typ Kalder. Moc 13 kW, dom 100 m2 pow użytkowej plus 20 m2 garażu. Dom jest nowowybudowany, jeszcze nie zamieszkany, okna plastikowe, styropian 15 cm. Przez pierwsze 2 tyg użytkowania pieca zeszła prawie 1 t ekogroszku, a nawet nie mam jeszcze włączonego cwu. Nie wiem, wydaje mi się że to dużo za dużo, rozumiem, że dom musiał się wygrzac, ale czy to nie przesada? Ustawienia też wydaje mi się, że są złe, mianowicie: Praca podajnika 7s, Pauza była na 18 s, zmieniłam na 25 s Obr dmuchawy były 60%, zmieniłam na 40% Obr dmuchawy w podtrzymaniu 50% Czas przedmuchu 20 s Wzrost obr dmuchawy 5% Czas dopalania 5s Obroty spoczynkowe 0% Wzrost temp spoczynkowej 5 stopni Ograniczenie obrotów 60% Oczekiwanie w podtrzymaniu 8 min Czas dmuchawy ppod 60 s Temp zadana jest na 61 stopni, pięć utrzymuje ok 75 stopni. Pomożecie? Proszę :) PS tak wygląda płomień, później oczywiście jest sam żar.
Jozefg1 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Daj pauzę 50 sekund i zmniejsz dmuchanie obrotami a najlepiej przesłoną na dmuchawie. Poobserwuj
Zbyszko125 Opublikowano 2 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Sterownik z PIDem czy dwustan, wygląda na dwustan. Jeśli tak to lipa.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.