Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka instalacja CO pod dwie nagrzewnice wodne 8-50kW

unikalnyinvestment

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Szanownych forumowiczów. 

Bliżej mi do prądu niż wody, więc chciałbym zaczerpnąć Państwa opinii na mój pomysł przeróbki systemu ogrzewania.

Otóż, we wszystkich pomieszczeniach w budynku są standardowe grzejniki podpięte pod piony w obiegu zamknietym, poza dwoma pomieszczeniami. Są to pomieszczenia o kubaturze 1200m3 każdy. Co z jednej strony jest dla mnie logiczne, ogrzewanie tych pomieszczeń posiada osobne piony z osobnymi pompami. Natomiast conajmniej dziwnym jest instalacja nagrzewnic zasilanych zwykłą wodą na dachu budynku i z dachu doprowadzenie ogrzanego powietrza do pomieszczeń w sytuacji kiedy nie jest to wyodrębniony układ na glikolu z własnym wymiennikiem ciepła. Chcąc zaoszczędzić sobie  przyjemności roboty na mrozie i wietrze przy kolejnej naprawie nagrzewnic wpadłem na pomysł aby zrobić bliźniaczy system ale całkowicie wewnątrz budynku. 
Mój pomysł wygląda następująco:

W węźle cieplnym na parterze dołożyć kolejny obieg(lub dwa) z własną pompą i pociągnąć rury w góre do tych pomieszczeń. Pierwsza nagrzewnica byłaby około 12m nad pompą, druga natomiast 20m nad pompą. Ciśnienie robocze w układzie obiektu to około 0,8 mpa, a temperatury w zależności od potrzeb oscylują w przedziałach 80-40 zasilanie 70-30 powrót, więc jeśli chodzi o materiał stawiałbym na PP STABI GLASS z uwagi na długość prostych odcinków - Czy może stara dobra miedź, która niemal się nie rozciągnie na tej długości? Na moją chłopską logikę przy obiegu zamkniętym i jednym lub dwóch odbiornikach ciepła średnica rury 18 lub 22 powinny wystarczyć. Skoro pojedyncza nagrzewnica ma pojemność 2,15 litra to prędkość przepływu nie musi być ogromna aby utrzymać rozsądną różnice temperatur między wejściem a wyjściem. Przy opcji tylko jednego obiegu myślałem o podłączeniu nagrzewnic szeregowo. Lecz rozważałem też opcje wykonania dwóch niezależnych obiegów, aby nie tracić na wydajności drugiej nagrzewnicy. 

Dodam też, że nawet bez włączonego ogrzewania różnica temperatur pomiędzy tymi pomieszczeniami a resztą budynku nie przekracza 10 stopni w duże mrozy. W praktyce najczęściej wymagane jest ogrzanie pomieszczenia o 5-6 stopni, co przy posiadanej dobrej izolacji zewnętrznej według moich obliczeń powinno się zamknąć w granicach 10-15kW. Ale w takich sprawach moim zdaniem lepiej mieć zapas wydajności. 

Dziękuję z góry za poświęcenie czasu na przeczytanie i odpowiedź. Jak już wspomniałem z systemami wodnymi mam niewiele doświadczenia więc chciałbym poznać Waszą opinię na temat mojego pomysłu, jakieś wskazówki czy rady odnośnie sposobu podłączenia, doboru rur i pompy obiegowej. A może kompletnie nie tędy droga i powinienem nad innym rozwiązaniem się zastanowić? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.