Skocz do zawartości
IGNOROWANY

JUNKERS ZSB 14-5C do 170 mkw podłogówki - problem z wydajnością pompy

dargol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć.

Od jakiegoś czasu próbuje wyregulować taki zestaw: 

Piec JUNKERS ZSB 14-5C plus sterownik CW400 , instalacja 100 % podłogówka + 2 drabinki z podłogówki, 2 rozdzielacze : Góra 11 Pętli , Dół 9 Pętli , łącznie ok 165 mkw podłogówki rozkładana co 15 cm , łazienka co 10 cm.

Czy taką instalacje da się obsłużyć tylko i wyłącznie przy pomocy pompy z pieca ? Bo cały czas walcze z niedogrzewaniem górnej łazienki. Temp ustawiona bardzo wysoko na 24 w łazience na górze jest zimna podłoga ok 21,5 stopnia.

Sterowanie mam ustawione krzywą z temp początkową , 25-38-40, Wpływ pomieszczenia 5k, z obniżeniem ale po lekturze forum widze że trzeba je skasować. Czujnik jest na dole w korytarzu. Dopiero (sterowanie mocą pompy) wartość MIN: zwiekszyłem ten parametr do 60 % przepływy w górnych pętlach >1,5, ale z tego co wyczytałem w tym temacie bardziej odpowiednie w moim wypadku byłoby sterowanie Dleta P3 ? Czy takie potkręcenie pompy jakie mam obecnie nie wpłynie znacząco na zużycie gazu/żywotność pompy?

Jednak mimo przepływu w łazence na górze ok 1,5 nadal jest ona niedogrzana, na obecnych ustawieniach nie jestem w stanie jednak osiągnąć wiekszego przepływu w tym pomieszczeniu

Będe wdzięczny za pomoc:) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.