Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vitodens 100-W Legionella DHW Boost Heating

mcbg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W instrukcji do Vitodensa 200-W czytamy:

Cytat

DHW boost heating / additional heating function This function will heat your DHW tank to a second DHW setpoint temperature within the fourth time phase. It can act as an “Anti-Legionnaire-Function” if the DHW supply is not heated to 140ºF / 60ºC during the regular time schedule. You can activate this function by selecting a switching period for the fourth time phase. (See Vitodens 200-W, WB2B Operating Instructions.) The temperature setpoint for this function is adjustable in coding address ”58”.

W instrukcji do Vitodensa 100-W nic o tym nie ma.

Czy to znaczy, że to cudo za gruby hajs nie ma jakby nie patrzeć tak podstawowej, a zarazem ważnej funkcjonalności zabezpieczającej przed rozwojem legionelli? Nie uśmiecha mi się grzeć cwu non stop do temperatury minimum 60 stopni...

Niestety zaufałem "profesjonalnej" firmie Termo-Gaz i za wszelką cenę chcieli mi wcisnąć ten dokładnie model, a że nie miałem czasu zapoznać się z tematem wcześniej to nie miałem argumentów choć intuicja podpowiadała mi, że 200-W będzie lepszy.

Mało tego ci "profesjonaliści" wcisnęli mi model o zakresie mocy od 8,8 do 35 Kw (bo dom nieocieplony z częściowo starymi oknami, 150 metrów) ale przecież za rok przeprowadzę termomodernizację ( o czym ich poinformowałem) i piec pewnie będzie dość mocno taktował... 

Już teraz przy temperaturze około 5 stopni załącza się kilka razy dziennie na pół godziny zamiast grzać ciągle małą mocą - tak jest ponoć zdrowiej dla pieca oraz komfort cieplny jest dużo większy przy ciepłych grzejnikach (choćby delikatnie ciepłych). 22 stopnie przy zimnych kaloryferach nie jest tak przyjemne jak 22 przy letnich.

Jak Wy sobie radzicie z Legionellą (zapobieganiem)?

Czy Wasze kotły przy obecnych temperaturach pracują w sposób ciągły czy dogrzewają kilka razy dziennie?

Co mogę zrobić, żeby jednak wymienić ten piec na jakiś o większym zakresie mocy i z funkcją wygrzewania? Idealny byłby właśnie Vitodens 200-W o zakresie od 1,9 do 32 kW. 

Pozdrawiam

mcbg

Opublikowano

Dziękuję za tak liczne odpowiedzi...

Odpowiadając sobie samemu na pytanie: Vitodens 100-W nie ma wygrzewu antylegionellowego (info z infolini Viessmanna).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.