Skocz do zawartości
IGNOROWANY

histereza do 50% i 30% o co chodzi?

Wojtas1493

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,użytkuję Pelluxa 100 -jest ok! Ale czas zagłębić się w jego nastawy i spróbować jeszcze zmniejszyć jego zużycie pelletu,i tak! Nie wiem o co chodzi z histerezą 50% i wartość 3,  30% i wartosć 1,co zrobić żeby szybciej przechodził z 100% na 50% i puźniej na 30% mocy?

Opublikowano

Jaka temperatura zadana kotła? Jaka histereza kotła? Podaj więcej danych bo nic nie wiadomo

Opublikowano

Na kotle 65 stopni jego histereza 15 stopni,na mieszacz 48 stopni,jak temperatura osiągnie 23 w pomieszczeniach to pogodówka przesterowuje mieszacz niżej w zależności od temperatury na zewnątrz.Chodzi mi o znaczenie tych wartości 50% 3° i 30% 1°,jak będzie przechodził z mocą jak zmieni się te stopnie przy procentach mocy?

Opublikowano

IMG_2822.JPG

Opublikowano

Wartość przy 50% to histereza H2. U Ciebie aktualnie 3 stopnie. Od temperatury zadanej na kotle 65 odejmujesz te 3 stopnie 65-3=62 . Przy 62 stopniach na kotle palnik zejdzie z mocy 100% na 50%.  Podobnie na mocą 30%, to histereza H1. Jeżeli chcesz aby kocioł szybciej zredukował moc, trzeba odpowiednio zwiększyć wartości histerez H1 i H2.

Oczywiście histerezy na tych 3 progach mocy działają tylko w trybie "Standard" !!

Tryb FL to już inna bajka. Jakiego trybu używasz?

Opublikowano

Fuzy Logic

Opublikowano

To dlatego jak zmienialem te wartości to nic się nie zmieniało, nieraz chodzi przez godzinę na minimum 4,9 KW a nieraz goni prawie do wygaszenia na Maxa,ok dzięki za info,pozdrawiam!

Opublikowano

Przy FL wtedy te histerezy H1 i H2 nie mają znaczenia 

Polecam poczytać o trybie FL  w instrukcji, albo na necie, bo nie chce mi się opisywać już któryś raz z rzędu tego samego.

Jeśli chcesz, by kocioł szybciej schodził z mocy maksymalnej  , przełącz na tryb standard. 

Temperatura zadana na kotle 70 stopni

H1=5

H2=10

To na początek. Zobaczysz sobie jak to działa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.