Jawor86 Opublikowano 30 Października 2019 #1 Opublikowano 30 Października 2019 Cześć, Szukam optymalnego sposobu dostosowania parametrów instalacji, żeby nie było najdrożej na osiedlu pod kątem ekonomicznym i w miarę ciepło. W miarę ciepło oznacza temperaturę nie mniejszą niż 21 stopni. Jak wygląda moja instalacja: - bliźniak 2 poziomowy 117m2, parter, piętro, antresola - na parterze podłogówka z zaworem termostatycznym i pompą, 6 pętli ogrzewania, 2 mniejsze (wc, wiatrołap) oraz 4 większe (część salonu, kuchnia) - rotametry w dużych pętlach ustawione na około 2,5, w mniejszych na około 1-1,5 - temperatura (na zasilaniu?) na termostacie podłogówki na parterze, około 35, ale to w momencie działania pieca, bo piec jest spięty z termostatem w jednym z pokoi na piętrze, wg aplikacji tc smart, jak osiągnie temperaturę w pokoju, temp c.o. w piecu spada do 25 stopni około - na piętrze w 3 pokojach grzejniki - na piętrze 2 łazienki z ogrzewaniem podłogowym z zaworem Multibox 4K-RTL dla każdej łazienki oddzielnie - w pokoju na piętrze zainstalowany sterownik termostat tc smart de ditrich podłączony bezpośrednio do pieca 2-funkcyjnego MCR HOME 24/30 de ditrich, obecnie ustawiona na nim temperatura 20, daje ona w pokojach temperaturę mierzoną na innych termometrach z reguły ciut powyżej 21 - w pokojach termostat kaloryfera ustawiony na 5 Termostat pokojowy założony na ostatnią chwilę (być może lokalizacja bezmyślna), nie było opcji by poprowadzić go na parter, o ile by to zmieniło mocno moją sytaucję. Pytania: 1) jaką maksymalną temp. pieca dla CO mógłbym ustawić? Obecnie mam ustawione 60. 2) czy podłogówką mam sterować przez rotametry czy termostat podłogówki? Czy po prostu jedno i drugie? czy przepływ ustawiony na rotametrach po prostu powoduje, że jedna sekcja podłogówki nagrzeje się szybciej a inna wolniej, ale i tak nagrzeje to jest osiągnie daną temperaturę? czy jednak wpływ na nagrzanie ma właśnie wielkość tej sekcji, bo mała sekcja czyli mała ilość metrów rurek nie potrzebuje identycznego parametru przepływ jak duża sekcja? obecnie w salonie na dole mam około 22 stopnie. 3) jakich najistotniejszych elementów nie posiada moja instalacja (od dewelopera), planowałem może jakiś audyt energetyczny zamówić, ale pomyślałem, że może warto najpierw założyć temat na forum i zaczerpnąć jakiś dobrych wskazówek i pomysłów. 4) czy lepiej aby piec ustawiał swoją temperaturę płynnie, to oznacza przykładowo, że zadałem na termostacie pokojowym 20 i on pilnuje by było mniej więcej 20, więc pracuje np. (wg aplikacji) na temp układu 35, 40, kiedy brakuje mu np. około 0,2 stopnia do osiągnięcia 20 5) miałem wrażenie, że takie działanie niekorzystnie wpływa na podłogówkę na dole i temp, myślałem, że takie dogrzewanie stosowane przez piec i brak pracy na wyższej temperaturze spowoduje, że dół się szybko wyziębi, bo przecież podłogówka potrzebuje trochę czasy do pracy-rozgrzania, ale jednak po 5-6 dniach na dole uzyskuję te temperatury na poziomie 22 O ile osobne elementy instalacji staram się w miarę rozumieć, to instalacja jako całość, wpływ poszczególnych elementów na inne (podział na podłogówkę i grzejnik, jak ustawić, by zachować jakieś właściwe proporcje) nie do końca. P.S. Kwestia pieca to osobny temat, już wszyscy mi zdążyli powiedzieć, że jest nieodpowiedni dla mojego gospodarstwa (taki zaproponował deweloper), muszę zaznaczyć, że obecnie moje dzieci są małe, więc z drugiej łazienki w zasadzie bardzo mało korzystamy, na pewno nie dzieje się to równocześnie, więc kwestię pieca w kontekście c.w.u możemy pominąć, chyba że jest naprawdę kiepski dla samego c.o. Jak dzieci dorosną, piec wymienię w przeciągu lat. Planowałem dołożyć 100l zasobnik, ale w mojej wnęce na piec mieści się na styk pod piecem, myślę, że serwisant w momencie serwisu średnio byłby zadowolony z takiego ustawienia. Tak jak pisałem, ten temat zostawmy na razie. Serdecznie pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.