dragunov2990 Opublikowano 20 Października 2019 #1 Opublikowano 20 Października 2019 Cześć, Prowadzę ostatnio rozmyślania nad podłączeniem w układ systemu: kominek z PW + pompa ciepła pow.-woda na wys parametry wody Instalacja miałaby działać w domu moich rodziców. Na dzień dzisiejszy działa tam kominek z PW, ktory ogrzewa dom + ładuje boiler CWU. Rodzice są coraz starsi i nie wiem ile czasu jeszcze będą w stanie palić na 100%. Chciałbym aby w okresach przejściowych i w czasie łagodnej zimy ogrzewali dom pompą ciepła a w sytuacjach ekstremalnie niskich temperatur rozpalali piec. Uprzedzę ew pytania: w domu nie ma możliwości instalacji gazu W związku z tym kotłownia wymaga całkowitego przerobienia. Po stronie grzejników powinno się jeszcze znajdować naczynie przeponowe, którego nie wrysowałem. Co sądzicie o takim układzie? piec pracuje w układzie otwartym, jest zabezpieczony przed powrotem zbyt niskiej temp na kocioł i ładuje bufor (spirala 30kW, piec 15kW więc bez problemu odda ciepło do bufora) Z bufora zasilane będą grzejniki i zbiornik CWU w zimie. A w okresie letnim ocinam grzejniki i zostawiam tylko bufor i zbiornik CWU, Wszelkie uwagi będą dla mnie bardzo cenne.
dragunov2990 Opublikowano 26 Października 2019 Autor #2 Opublikowano 26 Października 2019 Jakieś sugestie Panowie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.