plataoplomo Opublikowano 17 Października 2019 #1 Opublikowano 17 Października 2019 Witam, Zwracam się z prośbą o pomoc! Potrzebuję ogrzać dom o przestrzeni 800m2. Używam drewnianym palet 6mm (byłoby świetnie gdybym miała również możliwość użycia innych palet). Aktualnie posiadam stary 40kw kocioł. Ogrzewam 500m2 i spalam ok 120-140 kg palet przez 16 godzin. Zastanawiam się nad trzema rozwiązaniami: 1) Zakup palnika Biopel 30kw Defro i podłączenie pod mój stary kocioł. Z tego co wyczytałam może to zmniejszyć konsumpcje energii o ok 30-40%, ale nie wiem na ile to prawda. 2) Zakup kotła Defro kompakt 40kw 3) Zakup kotła Lazar 41kw Smart Fire Teoretycznie potrzebuję kotła 80kw, ale wg rad znajomych 40-50kw spokojnie powinno wystarczyć. Słyszałam również, że kotły Lazar są znacznie lepsze od tych Defro, czy możecie podzielić się opiniami jakie będzie najlepsze rozwiązanie w moim przypadku? Pozdrawiam!
Kroitzman Opublikowano 17 Października 2019 #2 Opublikowano 17 Października 2019 Dołącz do listy RTB50 (43kW) https://www.pelletexpert.pl/oferta-ready-to-burn Kotły mają świetny algorytm oraz system kontroli przez internet przez co można bardzo dobrze dostosować cały system pod Twoje potrzeby. Pod linkiem praca kotła w domu 500m z wartszatem mechanicznym. Do lata był nie ocieplony https://stokercloud.dk/v3/#/rtbgdansk/main-page Pytanie czy masz dom ocieplony?,
Gość robin60 Opublikowano 17 Października 2019 #3 Opublikowano 17 Października 2019 Pytanie zasadnicze czy chcesz to zrobić tanio i dobrze , czy drogo i dobrze. Jak tanio i dobrze to ja bym poszedł w palnik , jak drogo to w nowy kocioł. Palniki mają świetny algorytm i pełną kontrolę kotła przez internet. Pytanie czy Twój obecny kocioł nadaje się do modernizacji , bo jeśli nie to nie warto. Zasadniczym pytaniem jest czy masz dom ocieplony. Kolega @Darek21 wstawiał palnik 36 KW do kotła Atmos 40 KW dla samotnej Pani która prowadzi dużą działalność usługową i z tego co wiem jest bardzo zadowolona.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.