Skocz do zawartości
IGNOROWANY

dom 800m2 defro czy lazar?

plataoplomo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zwracam się z prośbą o pomoc!

Potrzebuję ogrzać dom o przestrzeni 800m2. Używam drewnianym palet 6mm (byłoby świetnie gdybym miała również możliwość użycia innych palet). Aktualnie posiadam stary 40kw kocioł. Ogrzewam 500m2 i spalam ok 120-140 kg palet przez 16 godzin. Zastanawiam się nad trzema rozwiązaniami:

1) Zakup palnika Biopel 30kw Defro i podłączenie pod mój stary kocioł. Z tego co wyczytałam może to zmniejszyć konsumpcje energii o ok 30-40%, ale nie wiem na ile to prawda.
2) Zakup kotła Defro kompakt 40kw
3) Zakup kotła Lazar 41kw Smart Fire

Teoretycznie potrzebuję kotła 80kw, ale wg rad znajomych 40-50kw spokojnie powinno wystarczyć. Słyszałam również, że kotły Lazar są znacznie lepsze od tych Defro, czy możecie podzielić się opiniami jakie będzie najlepsze rozwiązanie w moim przypadku?
Pozdrawiam!
Opublikowano

Dołącz do listy RTB50 (43kW) 

https://www.pelletexpert.pl/oferta-ready-to-burn

Kotły mają świetny algorytm oraz system  kontroli przez internet przez co można bardzo dobrze dostosować  cały system pod Twoje potrzeby.

Pod linkiem praca kotła  w domu 500m z  wartszatem mechanicznym. Do lata był nie ocieplony

https://stokercloud.dk/v3/#/rtbgdansk/main-page

Pytanie czy masz dom ocieplony?, 

Opublikowano

Pytanie zasadnicze czy chcesz to zrobić tanio i dobrze , czy drogo i dobrze.

Jak tanio i dobrze to ja bym poszedł w palnik , jak drogo to w nowy kocioł.

Palniki mają świetny algorytm i pełną kontrolę kotła przez internet.

Pytanie czy Twój obecny kocioł nadaje się do modernizacji , bo jeśli nie to nie warto.

Zasadniczym pytaniem jest czy masz dom ocieplony.

Kolega @Darek21 wstawiał palnik 36 KW do kotła Atmos 40 KW  dla samotnej Pani która prowadzi dużą działalność usługową i z tego co wiem jest bardzo zadowolona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.