Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie średnice rur CU

oliver1984

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Państwa,  Jestem tu nowy i od razu z "problemami" :)

Chciałem zaczerpnąć porady bardziej doświadczonych w montazu co-cu osob odnośnie średnic rur do ogrzewania domu jednorodzinnego. A mianowicie, w chwili obecnej jestem na etapie wymiany pieca z zasypowego na eko-groszek. Nowy piec ma 30KW. Dom jest słabo ocieplony, starsze budownictwo ok 30 lat, dwie kondygnacje mieszkalne (250m2) + piwnica w ktorej jest kotłownia. Ogólnie dom jest podzielony na 3 duze piony + 1 mniejszy pion + jeden "indywidualnie" zasilany grzejnik. Grzejniki zakupione calidor o mocy pojedyńczego żebra ok 116w. Moc na poszczegolnych pionach rozkłada sie następująco:

- pion1: 7,4 KW czyli 65 żeber, srednica  pionu 22 rurka od pionu fi15

- pion2: 8 KW - 70 żeber, srednica  pionu 22 rurka od pionu fi15

- pion3: 7,4 KW - 65 żeber, srednica  pionu 22 rurka od pionu fi15

- pion4: 3,4 KW - 30 żeber, srednica  pionu 18 rurka od pionu fi15

osobny grzejnik 1,1KW 10 żeber srednica  rurki fi15

Zastanawiam sie czy dobrze dobrałem przekroje rur do mocy która musi być przepchnieta przez piony. Może ktoś ma jakieś uwagi, spostrzeżenia. W piwnicy rury rozprowadzajace od pieca fi28, wysokość pionów około 4 metrów. W wolnej chwili tzn popołudniu moge dodac plan rozmieszczenia pomieszczeń. I jeszcze jedna uwaga...najwieksze z grzejników maja po 25 żeber. Oczywiscie wszystko oparte o nomogramy. Ale może coś robie źle :)  będą dwie pompy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.