Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Panasonic + bufor 80 l - pomocy - przy trybie cwu grzeje również drabinka

maciejtoya

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Mam chyba problem z moją instalacja. Po zamieszkaniu w domu i włączeniu latem tylko trybu Cwu na pompie ciepła nagrzewa mi się również drabinka w łazience.
Czy to jest normalne przy zbiorniku bufor owym?
Problem w tym że podłogowe i instalacje robił kto inny a potem zmieniła się koncepcja na pompę ciepła, która została zamontowana przez inną firmę. Teraz każdy umywa ręce i twierdzi że zrobił dobrze.

Krótko o instalacji:
- Z pompy ciepła wychodzi ciepła woda która rozdzielana jest zaworem trojdroznym na zbiornik cwu lub bufor ZBCO 80 hewalex. Przełączanie zaworu działa ok.
- z bufora ciepła woda idzie na instalację podłogowa. Są dwa rozdzielacze z pompami obiegowymi.
- powrót z pompy ciepła jest wpiety do bufora.
- powrót z cwu połączony jest z przeponowym zbiornikiem i dalej przed buforem łączy się z powrotem podlogowki i wchodzi do bufora.

Proszę o jakieś rady i pomoc. W kranie leci gorąca woda ale trzeba na nią trochę czekać.

Jak patrzyłem na schemat podłączenia tego buforu to Cwu powinno być wpiete w powrót pompy ciepła a nie w powrót podlogowki. Mam rację czy się mylę?

Opublikowano

Dla mnie to byla by zaleta, zawsze reczniczek cieply i suchy.

"W kranie leci gorąca woda ale trzeba na nią trochę czekać."

Nie masz cyrkulacji, która sprawia by woda w kranie momentalnie leciała ciepła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.