Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaką pompę ciepła typu split na 110 m2?

Klysik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Jestem tutaj nowy i chciałbym zasięgnąć kilku fachowych porad na temat wyboru pompy ciepła typu split. Jestem na etapie budowy domu jednorodzinnego parterowego bez poddasza użytkowego(aktualnie wznoszenie murów). Powierzchnia do ogrzania to 110m2. Ściany fundamentowe styrodur 15cm. Styropian na podłodze 18cm, ściany beton komórkowy H+H 24cm. Styropian na ściany 20cm grafit. Wełna na strop 30cm. Okna o przenikalności cieplnej poniżej 0,9 trzy szyby ,ciepły montaż i ciepłe parapety styrodurowe. Dwa duże szklenia reszta standard. Zbiornik CWU planuję 200 l a ogrzewanie podlogowe.Garaż bez ogrzewania. Nie mam zielonego pojęcia jaka pompa sprawdzi się w takim domu. Wiadomo ,że chodzi o finanse więc chciałbym znaleźć kompromis pomiędzy jakością i ceną chociaż jednak z lekką przewagą na sprawność i jakość pompy. Dostałem wycenę na pompę Buderus logatherm WLW 196i 7.7 kw na kwotę 30130 zł  a zasobnik na wodę 2400zł. Może się ktoś wypowiedzieć na temat tej pompy i ewentualnie zaproponować coś innego sensownego? 30 tys zł to nie jest przesada? Czy to sprzęt wart tej ceny? Proszę o odpowiedz kogoś kto ma tego Buderus albo kogoś kto ma do zaproponowania coś innego w lepszej cenie. Pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Gość berthold61
Opublikowano

Kup nowego monobloka za ok 8 tys i sprawa załatwiona , sporo tego sprzedają jako leżaki magazynowe , chyba gwarancja nie wiadomo w sumie na co nie jest warta 22 tys co ?

Opublikowano

Musiałbym powtórzyć powyższe pytanie ... Jaki monoblok? Jakiej marki, mocy itd? Jestem laikiem i chciałbym żeby ktoś podał konkretny model wraz z jego krótka charakterystyka. Dziękuję

Gość berthold61
Opublikowano

Są pompy typu monoblok które mają w sobie wszystko czyli jednostka zewnętrzna ma w sobie wymiennik ty tylko podłączasz rurki np z rozdzielki od podłogówki i jedziesz ale są też tzw split i tam masz jedn zewn i drugą wew , więc firmy wolą abyś ty kupił za 30 tys a nie za 8 czy tam 12 tys i sam sobie to połączył , ja bym się za bardzo nie wychylał z ceną bo kupisz za 30 tys a za rok może dwa wprowadzą na inny czynnik np Co2 które są dwa razy wydajniejsze ,

Opublikowano

W takim razie skoro taka różnica w cenie to co polecacie z pomp typu monoblok? Jakie są główne wady tych pomp skoro jednak większość decyduje się na split? Zmiana czynnika za jakiś czas to tylko przypuszczenia czy to już pewne?

Gość berthold61
Opublikowano

Sam musisz zdecydować , ważne aby działała bez grzałek do -25 stopni i tyle , reszta to marketing i tyle , zawsze możesz dołożyć do niej mały bufor aby ci latała tylko nocą i w taniej taryfie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.