Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka pompa ciepła do nowego domu 130m2

Pumping

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad pompą ciepła Powietrze Woda. Dom z H+H ocieplony 15 cm grafitem, podłoga 13 cm styro, dach dwu spad 20 cm wełny. dwa okna dachowe. Wszędzie podłogówka, komin mam bo jak zaczynałem to myślałem tylko o pellecie ale może jak by były ceny podobne  to bym się skusił na PC.

Pytanie pierwsze czy takie cudo podłączy zwykły hydraulik?  Bo z tego co wiem jakieś uprawnienia gazowe trzeba mieć.

i pytanie czy takie cudo https://allegro.pl/oferta/powietrzna-pompa-ciepla-lg-therma-v-9kw-z-montazem-7642825526 jest coś warte? 

Czy potrzebuje do tego bufora?

Co jak braknie prądu? Agregat zwykły jedno fazowy pociągnie?

Co ile serwis i jakie koszta?

Jak sprawa z częściami?

Opublikowano

Jeszcze nie mam podłogówki. To pod zwykłą instalacje podłogowa nie da się podpiąć? Na ciepło właściwe wyszło 9kw zapotrzebowanie z CWU .

Opublikowano

Oczywiście że się da podpiąć pod każdą instalację podłogową,nie ma zwykłej i niezwykłej)Miałem tylko na myśli aby wykonać instalację ogrzewania podłogowego wg.projektu.Ciepło właściwe to "zabawka"dlatego też twój wynik może być obarczony dużym błędem ,z uwagi na powyższe sugeruje profesjonalny projekt zarówno OZC jak i CO

Poza tym cieplowalsciwe "oblicza" straty ciepła dla  całego budynku a ty potrzebujesz straty dla każdego pomieszczenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.