Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki piec mi doradzacie oraz firmę montażową ŚLĄSK

GREG83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, jestem na etapie wymiany pieca.

Zastanawiam się nad DEFRO KOMFORT EKO LUX 15kW a SAS EFECT 17kW.

Ewent. co byście mi mogli polecić do domku o parametrach:

Dom wybudowany po wojnie ale po generalnym romoncie i termomodernizacji w 2013 roku.

130m2, cegła grubość muru ok 40cm + 10cm styropian, dach płaski docieplony 20cm weły, podłoga 5cm styropian podłogowy.

Nie posiadam podłogówki - tylko grzejniki. Instalacja wykonana w miedzi, układ zamknięty.

Chciałbym zakupić piec razem z montażem z okolic Sosnowca, Katowic, Dąbrowy Górniczej...

Pozdrawiam

Grzegorz

Opublikowano

Napisz na PW do Klaudiusz3 on jest ze Śląska i coś na miejscu doradzi.

Opublikowano

witam

1. piec z poziomym wymiennikiem 

2. porządny sterownik z obsługą netu i modulacją mocy

ja mam taki piec

http://www.hef.com.pl/eko_plus,2,01.html  - ma 1 wadę pionowy wymiennik więc jego czyszczenie to urokliwe zajęcie

musisz mieć kocioł do obsługi układu zamkniętego ten mój tego nie obsługuje dlatego mam układ z wymiennikiem

z tego co zauważyłem na forum to najlepiej mieć zwykły palnik retortowy - (chociaż też ma wady), poczytaj żeby wyrobić sobie własną opinie

wrzuć schemat instalacji

co do firmy moim zdaniem

1. dokładny schemat montażu

2. pilnujesz że ma być zamontowane według projektu albo schematu a jak inaczej od razu op....

3. nie są mieszane materiały które nie powinny

4. umowa !!!! - określ zakres pracy, 2 razy już montowałem kocioł i zawsze to samo, Panie więcej roboty i takie tam teksty to cena musi być wyższa, nie mówię że jej nie było ale zrób listę punktów wówczas nie będzie wydziwiania i nie będziesz zdziwiony że monter chce o 1/5 więcej

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.