Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Genialna porada (Defro Sigma Uni)

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

- po 3 miesiącach używania kotła Defro Sigma Uni, podczas czyszczenia, zauważyłem, że górna - najwyższa szamotowa (płyta) półka w kotle nie ma ustalonej pozycji. Co to znaczy? To znaczy, że położona na kątownikach może zajmować dowolną pozycję w stosunku do przedniej, czołowej ścianki kotła. Po bokach jest ograniczona ww. kątownikami, natomiast swobodnie może być przesuwana w kierunku od furtki do czopucha. Do tej pory nie zwracałem na to uwagi, ale świecąc lampą zacząłem się zastanawiać, jaka jest w tym kotle droga spalin. Nie jest to takie ewidentne na pierwszy rzut oka, bo kocioł ma 4 rurowe kanały pionowe, w których spaliny pokonują najpierw dwa "zewnętrzne" w kierunku góra dół, a następnie zawracają ponownie do góry kanałami "wewnętrznymi" do góry i stamtąd do czopucha. Aby zacząć tę wędrówkę muszą pokonać dwie szamotowe przegrody poziome. Ta pierwsza - nad deflektorem powoduje opływanie spalin po ścianach bocznych i tyle, natomiast ta druga - najwyższa winna być dociśnięta do tylnej ścianki. Jeśli tak nie jest, to przez szczeliną powstałą między płytą, a ścianką kanałów pionowych   spaliny kierują się wprost do tych kanałów, omijając znaczną cześć powierzchni grzewczej kotła. Ta płyta może tworzyć ww. szczelinę dowolnej szerokości, więc kto nie zwrócił uwagi na jej położenie, bądź po czyszczeniu kładzie ją (przesuwa) w sposób dowolny w jakimś procencie nie tylko traci na mocy kotła, ale pewnie zaburza pracę sterownika. 

Ktoś powie, że odkryłem Amerykę. OK, być może większość użytkowników świadomie (hehe) lokuję płytę gdzie trzeba, ba, - jak ją przesunie, to (hehe) szybko przywraca jej położenie na właściwe,  i tylko mnie potrzeba było 3 miesięcy by to zauważyć. W każdym razie jak dosunąłem półkę do tylnej ścianki, to dobowe zużycie węgla spadło mi o 5 kg (z 25 na 20), a kociołek w końcu zaczął modulować jak po sznurku. Żeby było ciekawiej, zaczął lepiej pracować na ustawieniach fabrycznych niż na moich, którym poświęciłem w sumie dobrych kilka dni.

Nie oczekuję jakichś specjalnych podziękowań, ani procentu od zaoszczędzonego węgla, ale gdyby komuś się coś nieco poprawiło, to mógłby parę słów napisać.

widok od furtki.jpg

defro_przekroj.jpg

Opublikowano

Tak mi kolego dałeś do myślenia,że poleciałem do swojej sigmy uniR 36kw sprawdzić gdzie moja płyta górna i okazało się że dopchnieta do tylnej ścianki:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.