Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa twin bio luxury 24 kW

KamilKam007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od października użytkuje kocioł Kostrzewa TWIN BIO LUXURY 24 KW, nie do końca jestem przekonany co do ilości spalanego peletu. Mam dom około 220 m2 powierzchni użytkowej. Do tego dochodzi piwnica nie ogrzewana. Na chwilę obecną użytkuje tylko parter około 110 m2, na schodach na pietro wstawiłem drzwi i uszczelniłem zeby ograniczyć straty ciepła. Dom zbudowany jest z bloczków ytong 24 +styropian grafitowy 15 cm (póki co położony tylko na scianie zachodniej). Na całym parterze jest podłogówka + w garażu grzejnik i w łazniece ( i ta część instalacji cały czas chodzi), na górze są  grzejniki, a podłogówka tylko w łaziecne (co narazie jest wyłączone bo nie używam). Teraz trochę o kotłowni, dużo myślałem i czytałem jak to wszystko podłączyć. Na zasilaniu dałem trójnik i rozdzieliłem na bezpośrednie zasilanie do podłogówki gdzie przy rozdzielaczu jest zawór trójdrogowy z termostatem ograniczyjącym temperature maksymalnie do 40 stopni, kolejne bezposrednie zasilanie to do bojlera CWU 140l, a trzecie zailanie idzie do zaworu 4d z siłownikiem sterowanym automatycznie, do ktorego podpieta jest instalacja grzejnikowa. Powrót z grzejników idzie do zaworu 4d, pozostały powrót bezposrednio do kotła. Zainstalowane są 3 pompy auto adaptive grundfossa: CWU, CO, PODŁOGÓWKA, i  czwarta pompa do cyrkulacji. Kocioł ustawiłem na 56 stopni na zasilaniu, po rozpaleniu temperatura dochodzi do około 71 stopni. Moc kotła ustawiona na 21 kW. Temperatura na podłogówkę ustawiona jest na około 30 stopni. Srednie spalanie peletu to około 30 kg/doba. Jak przestawiłe na zaworze trójdrogowym przy rozdzielaczu od podłogówki na maksymalną temp. tj 40 stopni to spalanie wzrosło do 60 kg/dobe. Jaką temperatue ustawić na mieszaczu (zaworze 4d)? Ogólnie jak najlepiej ustawić kocioł aby jak najbardziej wykorzystać jego wydajność. Kocioł pracuje przy włączonej funkcji fuzzylogic i bez priorytetu ciepłej wody. Co proponujecie? czy te spalanie jest ok? Wychodzi około tony na miesiąc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.