Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia kotła

mumek426

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ma problem z ustawieniem pieca obecnie mi pali dużo za dużo bo ponad 50 kg na dobę.  Jak to zmniejszyć.  Piec to defro eko 20 kw obecnie mam ustawiony w pid i mam takie parametry 

podowanie 1-10s

Przerwa 70-120s

Dmuchawa 12-35%

Temperatura zadana 55*

Temp zaworu 4d 50*

Dom 160 m

Opublikowano

Jaki dom?? Nowy czy stary?? Ocieplony ?? Jaki rodzaj instalacji a najlepiej jakiś schemat nawet na kartce naszkicowany.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jest to przebudowa garażu 10 letnia.  Nie ocieplone. Z pieca mam wyjście na zawór 4d z niego wyjście na cwu i co na grzejniki i z  mam podpięte ogrzewanie podłogowe i jest tam osobna pompa mieszkająca. 

Opublikowano

Już pierwszy kwiatek bo cwu powinno być przed 4d a reszta to nie mogę zaczaic. A czy z zaworu 4d do kotła jest pompa bo jak nie ma to powrót będzie nie dogrzany.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

już wyjaśniam jak jest zrobione z kotła idzie woda do zaworu 4d z niego jedną nitką do pompy cwu a drugą nitką do pompy co z pompy co są wyprowadzone 2 nitki jedna idzie na piętro na grzejniki a druga na dół na rozdzielacz do podłogówki, na rozdzielaczu jest zamontowana pompa mieszająca, , tak wygląda moje podłączenie, 

kocioł spala mi ok 50 kg na dobę,

ustawiony jest na moc 80 % mocy  temperatura zadana  to 55*

kocioł jest ustawiony w funkcji pid 

podawanie mam od 1 do 10 s 

czas mam od 70 do 120 s

wiatrak mam od 11 do 31 %

wyłączyłem teraz halotren, 

temperatura zaworu jest na 50 *

sterownik mam k1prv4

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.