elizapuchlik Opublikowano 15 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Hej :) Kilka dni temu uruchomiliśmy piec Smart Pellet Metal-Fach, tylko że spala nam 30 kg na dobę i nie ukrywam, że chciałoby się to jakoś ograniczyć. Piec ogrzewa ok. 100 m2 domu z tym, że nie jest całkowicie ocieplony. Jakie ustawienia polecacie?
Kriss12 Opublikowano 16 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Na tak sformułowane pytanie może być tylko jedna odpowiedź ....syp mniej peletu
elizapuchlik Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2018 W dniu 16.12.2018 o 10:10, Kriss12 napisał: Na tak sformułowane pytanie może być tylko jedna odpowiedź ....syp mniej peletu Chodziło mi bardziej o to, że jest dużo popiołu. Zasypalam 10 worków pelletu w środę po południu a w niedzielę rano nic nie miałam poza ogromną ilością popiołu. Chciałam się dowiedzieć, czy to jest normalne, czy coś jest w ustawieniach pokręcone. Nie trzeba być od razu takim uszczypliwym...
Gość Trener40 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #4 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Eliza... Kriss, to dobry chłop, ale miał rację :) pisałaś o ilości spalonego pelletu, a żeby odnieść się do tego, to my musielibyśmy zadać Ci mnóstwo pytań dotyczących insalacji / kotła/ komina itp itd, a Ty sama nie pofatygowałaś się by to wszystko opisać, więc Kriss odpowiedział w ten sam sposób jak Ty napisałaś w swoim temacie , a wracając do ilości popiołu, to zapewne jakość tego pelletu, który obecnie spalasz daje dużo do życzenia..., bo nawet nie podzieliłaś się informacją dotyczącą producenta pelletu. Pozdrawiam.
elizapuchlik Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor #5 Opublikowano 18 Grudnia 2018 13 minut temu, Trener40 napisał: Eliza... Kriss, to dobry chłop, ale miał rację :) pisałaś o ilości spalonego pelletu, a żeby odnieść się do tego, to my musielibyśmy zadać Ci mnóstwo pytań dotyczących insalacji / kotła/ komina itp itd, a Ty sama nie pofatygowałaś się by to wszystko opisać, więc Kriss odpowiedział w ten sam sposób jak Ty napisałaś w swoim temacie , a wracając do ilości popiołu, to zapewne jakość tego pelletu, który obecnie spalasz daje dużo do życzenia..., bo nawet nie podzieliłaś się informacją dotyczącą producenta pelletu. Pozdrawiam. Nie pofatygowałam się dlatego, bo nawet nie wiem co musiałabym napisać. To moje pierwsze spotkanie z tego typu piecem i jestem zielona w tym temacie. A pellet z całą pewnością jest daleki do ideału :(
Gość Trener40 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #6 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Wystarczy poczytać jak opisują inni swoje problemy i jakie informacje podają o których pisałem wyżej...
Kriss12 Opublikowano 18 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Może faktycznie przesadziłem ...ale przynajmniej podstawowe informacje na temat instalacji ....grzejniki czy podłogówka ...jaki sterownik .....instalacja na zaworze 3d czy 4d jak ocieplony budynek ....to jest podstawa przy zadawaniu takich pytań.
elizapuchlik Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #8 Opublikowano 19 Grudnia 2018 18 godzin temu, Kriss12 napisał: Może faktycznie przesadziłem ...ale przynajmniej podstawowe informacje na temat instalacji ....grzejniki czy podłogówka ...jaki sterownik .....instalacja na zaworze 3d czy 4d jak ocieplony budynek ....to jest podstawa przy zadawaniu takich pytań. No to już odpowiadam. Piec Metal Fach Smart Pellet na sterowniku ecoMAX860P Touch (jeśli dobrze przeczytałam). Dom 100mkw praktycznie nieocieplony, 60 żeberek + 30mkw jest na podlogowce. Zawór 4d. Martwi najbardziej mnie to że przez tydzień zjadło 20 worków po 15 kg i od cholery mam popiołu :(
Gość Trener40 Opublikowano 19 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 19 Grudnia 2018 19 godzin temu, elizapuchlik napisał: A pellet z całą pewnością jest daleki do ideału :( Proponuję zakupić kilka worków naprawdę dobrego certyfikowanego pelletu i sprawdzić spalanie ( przynajmniej żeby było do czego się odnieść, to żeby nowy pellet był spalany w podobnych warunkach czyt. temp zewnętrzne), aby porownac...
elizapuchlik Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor #10 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Mam zamiar tak zrobić :)
elizapuchlik Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor #11 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Zasypalam nowy pellet i spalanie nadal takie same... Wydaje mi się że popiolu tylko mniej :/
Miros Opublikowano 15 Stycznia 2019 #12 Opublikowano 15 Stycznia 2019 było ważenie pelletu i prawidłowa wartość wpisana
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.