Skocz do zawartości
IGNOROWANY

belka rozdzielacza c.o. czym najlepiej uszczelnić i czy pakować się w zawroki mini

marian1980

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dzięki radom m.in na tym forum udało mi się wiele rzeczy ogarnąć ale natrafiłem na małą przeszkodę.

Chodzi mi o rozdzielacz mosiężny i zawory kulowe mini ze złączką na rurę pex (dodałem zdjęcie). Zawory te posiadają oringi i stosując się do informacji nie wymagają dodatkowego uszczelnienia, po prostu wkręca się je w belkę rozdzielacza. Niestety nie da się ustawić tych zaworów tak żeby były w miarę równo i przede wszystkim zwrócone w poprawną stronę.

Czytałem trochę wcześniej na necie i nawet widziałem zdjęcie że niektórzy koledzy takie zaworki uszczelniają konopiami co umożliwia właśnie ich wkręcenie w poprawnej pozycji  - jednak zdanie są trochę podzielone na ten temat i chciałbym prosić o rozwianie moich wątpliwości.

W belce rozdzielacza gwint wewnętrzny - jego głębokość to niecałe 8 mm , czy mogę zdjąć oringi z tych mini zaworów i najzwyczajniej w świecie dać pakuły i pastę i wkręcić to w belkę ustawiając zawory tak jak mi pasuje zachowując przy tym szczelność instalacji ? Czy może w ogóle nie montować tych zaworów mini (mam możliwość ich zwrotu) i dać nypel mosiężny 3/4 1/2 cala z oringiem i wtedy nie będę musiał kombinować z pozycjami tak jak przy zaworach mini ? Tak na logikę to czy w ogóle potrzebne mi są te zawory mini w rozdzielaczu jeśli  mogę zamknąć zasilanie i powrót przy podejściu do grzejnika (np w celu jego wymiany).

zawor_mini.jpg

nypel.jpg

Opublikowano

Oczywiście że możesz zastosować pastę i konopie. Sam tak robię ponieważ do końca nie wierzę tym oringom  - zdarzały mi się przecieki właśnie w rozdzielaczach mosiężnych. Czasem można przypadkowo za mocno je dokręcić i uszczelkę szlak trafia. Pasta i pakuła dają pewność; jak dobrze wykonasz rezanie gwintu i będziesz nawijał pakułę w prawą stronę. Nie używaj też dużej ilości pakuł na mosiądz może pęknąć.

A co do zasadności stosowania zaworów to kwestia wygody i późniejszej wymiany / konserwacji.

•  Zawory 1" przy belkach rozdzielacza. 
  • Zaworki 1/2" mini na każdą nitkę oddzielnie.
  • Zawory przy grzejnikach kątowe/proste.

A wygoda to inaczej mówiąc fakt że nie będziesz musiał spuszczać tyle dobrej (uzdatnionej) wody z c.o wymieniając jakiś element i nie narobisz sobie bałaganu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.